Akikről elfeledkezünk...

Dorosz Dávid

2012
05/11

Hangosan megy a duma, hogy két hét alatt rend lesz, illetve hogy állítólag már lett is…

Maradjunk annyiban, hogy sokszor két hét telt már el.

Eközben van, ahol a Fidesz mégis tud eredményt felmutatni.

A narancsos többségnek kétségtelenül könnyedén sikerült üzenő füzetté tennie a Btk-át. Ahogy kell valami jó kis keménykedés szélsőséges szavazóknak vagy csak egy laza figyelemelterelés a Matolcsy „végre nem csak papíron csinálom” György munkásságáról, máris libben be egy Btk. módosítás a Házba.

De van ennél egy sokkal nagyobb baj is. A bűnözés kapcsán mindig csak az egyik oldalt figyeljük. Kik az elkövetők, milyen származásúak (köszönjük Jobbik), hogyan lehetne őket elkapni, mi az igazi visszatartó erő, hatásos-e az új szabálymódosítás stb.  

Erre jön rá az exkluzív interjú a többszörös gyilkossal, a mamájával, a szomszédjával (aki szerint aranyos gyerek volt, mindig szépen köszönt). Sorjáznak a hátborzongató felvételek, majd  szigorú őrök között látjuk a tettest a tárgyaláson,  jön a kis színes riport, milyen az élet a börtönben, egy ügyvédi karrier szépen beindul.

Végigkövetjük folyamatot, megy minden a maga útján, mindenki boldog.

Csak egy valaki nem az. Egy valakiről feledkezünk meg, csak egy valaki hiányzik: az áldozat. Az, akinek az életét tönkretette a bűncselekmény.  Az, akinek már semmi nem lesz olyan, mint régen. Ő az, aki még évekkel később is a lelki, és anyagi károktól szenved, amiket a bűncselekmény okozott nekik. Ő az, aki nem mer majd egyedül végigmenni este az utcán…

És itt nem kell feltételül csak a legsúlyosabb esetekre gondolnunk. A kirabolt idős embereknek az a 20 ezer forint is nagyon fáj, amit a kredencből vittek el. A tudatról nem is beszélve, hogy idegenek túrták fel a szobájukat. Már egy 5 ezer forintos  lopás is nagyon súlyos helyzetbe tud hozni embereket.

Az államnak ilyenkor segítenie kell. Ha már nem tudta saját polgárait megvédeni, legalább utólag tegye minél jobbá helyzetét. Ez a kiindulópont.

Ehhez képest ma nálunk minden 10 áldozattá váló emberből 1 kap csak állami segítséget. 9-nek nem nyújtunk segítő kezet, magára hagyjuk. Az áldozatvédelmi szolgálat munkatársai hősies küzdelmet végeznek az egyre szűkülő anyagi források ellenére. De kevesen és kevés helyen vannak jelen: sok városba, faluba nem tudnak eljutni. Akit ott ér bűncselekmény, lényegében magára van utalva. Ehelyett az egész rendszer a tettes körül forog, minden róla szól.

Ezen kell változtatni, ez az LMP célja. Olyan büntetőpolitika, amely a tettesen kívül az áldozattal is törődik. Ezért javasoltuk a költségvetésben az erre fordítható összegek radikális növelését, több szakember kiképzését, a rendőrség áldozatvédelmi munkájának megerősítését. Ilyen javaslatokkal készülünk az új Btk. kapcsán is.

A Fidesz egyelőre nem erre megy.

Fontosabb a duma, meg a 2 hét…

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr24502661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.