Fidesz: a nyomulás visszaüt

Dorosz Dávid

2012
07/02

0095M-Kolozsvar-Matyas.jpg

A hétvége híre volt, hogy az RMDSZ belső fórumain felmerült egy Magyarországon bejegyzett, de határon túli magyarokat képviselő párt megalapítása.

Egyelőre nehéz eldönteni, hogy egy politikai gegről vagy komoly szándékról beszélünk, de a felvetés mindenképp figyelemre méltó.

Mindenesetre az elmondható, hogy ez nem illik a "mindenki imádja a Fideszt a határon túl" legendába. Erdélyben  például egyre többen kezdik megunni a Fidesz gyarmatosító törekvéseit. Azt az orbáni tempót, hogy én innen a budapesti íróasztal mellől megmondom, mi lesz nektek odaát jó. Ha meg nem tetszik, akkor kuss. Ha ellenkeztek, odacsapunk.

Legalábbis suhintunk… Ugyanis az elmúlt két év erdélyi, illetve felvidéki választási eredményei megmutatták, hogy a kizárólag a fideszes érdekeket képviselő lerakatpártok annyi eséllyel indulnak, mint trójai faló a kentucky derbin.

A kudarc oka egyértelmű: a Magyarországon lakó emberekhez hasonlóan a kárpát-medencei magyarok sem akarnak fidesz alattvalókká válni, nem akarnak egy Orbán-Simicska tandem irányította életet. Saját döntéseket akarnak hozni, amit saját képviselőik visznek sikerre.  Ehhez segítséget várnak tőlünk, nem kioktatást, és utasítgatást. Különösen úgy nem, hogy az épp aktuális kedvencek mellett nagy dérrel-dúrral kampányoló fideszes urak a nap végén beülnek a szolgálati Passatokba, hazajönnek, az általuk okozott problémákkal pedig az ott élő magyaroknak kell megküzdeniük.

Ezeknek a magyaroknak 84%-a szavazott az RMDSZ-re, többségük több mint 15 éve folyamatosan bizalmat szavaz az alakulatnak.

Erre a Fidesznek egyetlen válasza volt: totális támadás a párt ellen. Pénzelvonással, odamondogatásokkal, militáns gesztusokkal, budapesti pénzzel teletömött váltópárt építésével telt az elmúlt két év. A folyamat csúcspontja pedig az végtelenül kínos pillanat volt, amikor az RMDSZ kongresszusán Pelczné Gál Ildikó egyértelműen megfenyegette a küldötteket. A válasz hosszas fütty volt.

Most talán valami más is készülődik.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

228 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr514624333

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erdélyi pártvezetők a határon túli magyar párt ötletéről 2012.07.03. 14:48:01

Az RMDSZ elnöke közölte: jelenleg nincs napirenden náluk a magyarországi pártalapítás, de nem tartja szentségtörésnek a felvetést. Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetője szerint az RMDSZ-nek fel kellene vállalnia kapcsolatát az MSZP-vel. A Magyar Polgári Párt…

Trackback: Nyálgépekkel támad a nemzeti egység frontján az Orbán-kormány 2012.07.03. 12:53:56

Kiöregedett haknicelebek dalolják a Határtalan Dal című borzalmat, amelyre a szakrális nemzeti rock műfajának népszerűsítése, a nemzeti érzelmek erősítése és a magyari népek boldogítása céljából szervezett ország-, sőt, világjáró turnét a Made In Word ...

Trackback: Kövér László félt, hogy leszúrják és lelövik a kecskeméti huszárok 2012.07.03. 12:47:50

Attól tarthatott, hogy lekaszabolják, ezért letiltatta a díszsorfalat, amit a tiszteletére álltak volna a kecskeméti hagyományőrző egyesület tagjai. Kövér a a kuláknak bélyegzett magyar gazdáknak állított emlékmű avatásán vett részt pénteken Kecskeméte...

Trackback: Orbán Viktor a Nyenyec Autonóm Körzet kormányzója akar lenni?! 2012.07.03. 11:21:42

A kérdés persze csupán egy provokatív cím, amely rá akar mutatni Orbán Viktor meglepően silány történelem-ismeretére. Bár valószínűbb, hogy Viktor nem annyira nem ismeri a Honfoglalás tényét, mint inkább bután megfeledkezett róla, vagy igénytelenül n...

Trackback: Fidesz: a nyomulás visszaüt 2012.07.03. 11:12:01

A Magyarországon lakó emberekhez hasonlóan a kárpát-medencei magyarok sem akarnak fidesz alattvalókká válni, nem akarnak egy Orbán-Simicska tandem irányította életet.

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 10:25:35

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.03. 13:19:32

@Lucky Larry Silverstein:

Én úgy figyeltem meg, azt mondta, hogy az LMP-t senki sem finaszírozza külföldről. Van más értesülésed? Persze nem önkényes föltevésre, gyanúsításra, ráfogásra gondolok, hanem bizonytékkal alátámasztottra.

Különben csak, hogy tud, nem támogatom az LMP-t. De más módszerrel is lehet nem támogatni, mint rágalmazással, inszinuációval.

igenember 2012.07.03. 13:20:43

Szerintem ez egy nagyon jó ötlet. Ha az RMDSZ képes letenni egy jó kormány stratégiát akkor még én is hajlandó lennék rájuk szavazni.

nemjogasz 2012.07.03. 13:22:17

@Max val Birca: na szerinted mit jelent, hogy nem itt él? Akkor kapjon a kambodzsai vendégmunkás is szavazati jogot, merthát végülis hogy definiáljuk hogy nem itt él?
Állampolgárságot meg pont ezért nem adtam volna. Eleve abszurdum, hogy olyan is lehet magyar állampolgár, aki nem itt született és lehet hogy soha a büdös életbe nem járt ebben az országban.
Gyakorlatilag ez, hogy a határon túliak is állampolgárok, csak játék a szavakkal.

dr. Bubó 2012.07.03. 13:22:28

@ByA: LMP t????

nincs tudomásod mező ricsi nevű amerikai kormány megbízottról? akinek (fides) ellenzéki erő támogatása volt a megbízása ? de azt csak tudod hogy a nagykövet asszony odament rögtön...

és még ezen kívül lehet érintett izraeli szál is...

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 13:24:02

@pástétom:

Területi autonómiának csak Székelyföld esetében van valós értelme. Ha egész Erdély autonóm lenne, az mire jó? Lenne a román többségű Romániána belül egy román többségű autonómia - mi a fenének?

Most komolyan, jobb a szerbiai magyaroknak attól, hogy a Vajdaság autonóm státuszt élvez Szerbián belül? (A magyarok aránya 15 % körül van a Vajdaságban.)

Viszont a kisebbségi többségű autonómia a Balkánon gyakorlatilag képtelenség. A történelmi tapasztalat mondja, hogy az autonómia minden esetben az elszakadás első lépése volt. Ezt aromán politikusok is tudják, ezért van egységes nem a székely autonómia ellen.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.03. 13:27:43

@dr. Bubó:

Nincs tudomásom, mesélj!

Ami az ún. izraeli szálat illeti, mondtam, hogy önkényes inszinuációk, maggyanúsítások, ráfogások nem érdekelnek.

dr. Bubó 2012.07.03. 13:28:46

@ByA: mező ricsit nem ismered?

köztudomású

akkor tájékoztatlak ezúton a nyilvánvalóról hogy mezuőricsi támogatta orrba szájba a lempet...

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 13:29:09

@nemjogasz:

"na szerinted mit jelent, hogy nem itt él?"

Téged kérdeztelek. Hogyan defiálnád ezt a fogalmat?

- Akinek van bejelentett lakcíme belföldön?
- Aki adózott 0 Ft-nál többet a múlt évben?
- Akinek van munkaszerződése magyarországi céggel?

Bárhogy is definálod, mindig igazságtalan leszel valakikkel szemben.

"Akkor kapjon a kambodzsai vendégmunkás is szavazati jogot, merthát végülis hogy definiáljuk hogy nem itt él?"

Én csak az állampolgárságot tartom feltételnek, így számomra ilyen dilemma nem létezik.

nemjogasz 2012.07.03. 13:33:32

@Max val Birca: Akkor másként kérdezem. Idejön a kambodzsai dolgozni, rögtön kapjon állampolgárságot? Ja ne, mert nem "magyar". Csak az a probléma, hogy az állampolgárság nem nemzetiség kérdése, hanem hogy valóban az állam polgára-e? A határon túliak pedig nem ennek az államnak a polgárai.
Attól, hogy valakinek vannak magyar felmenői, mégis milyen jogon szól bele a lehető legdurvább módon a Magyaroszágon élők életébe?

Tell Vilmos 2012.07.03. 13:35:37

Qrva nagy 5let ez a pártalapítás! - én támogatom! A nagy árokásó kezdhet félni!
+osztotta már a felvidéki, a délvidéki, a Kárpát-aljai és az erdélyi magyarokat is. Épp itt az ideje, hogy őt magát és a pártocskáját is +osszák 1 kicsit!

dr. Bubó 2012.07.03. 13:37:46

@Lastres: :)))))) átlátható:))))))

ahhha anyni része amit bemutat...

te mekkora naív vagy:)))))

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.03. 13:41:54

@belekotty:

Szerintem tudod, hogy Retardáltéknál mindenki hazaáruló, aki nem térdel Viktor cipőjén. ;-)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.03. 13:43:29

@nemjogasz:

Az állampolgárság annak a kritériumnak a kérdése, amiről az állam dönt, és nem annak, amit te csak úgy állítasz nem többre alapozva mint, hogy te magad mit képzelsz el helyesnek. Egyszerűen semmibe veszed a törvéyneket, azt tetteted, mintha nem lennének. Blogbeíró társaidat be akarod csapni, ettől te magad csaló vagy és hazug.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.03. 13:49:20

@kovi1970: Hát biztos jó oldalon lennék, ha mondjuk MSZP- vagy LMP-szavazó lennék :) még talán Csillebércre is mehetnék táborozni.

belekotty 2012.07.03. 13:49:48

@OrangeOrder: Ja. 1994-ben amikor majdnem kiesett a Fidesz a parlamentből, 1998-ban amikor az MSZP nyert és csak a kisgazdákkal való lepaktálással tudott Viktor hatalomhoz jutni, aztán 2002, 2006.

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.03. 13:50:13

@dr. Bubó:

Persze, sokkal jobbak lennének, mint bárki a jelenlegi magyarországi kínálatból.

De ez csak egy dolog -- azért tudjuk, hogy nem lenne az ennyire konkrét szerepvállalásra nem lenne kapacitásuk. (Egy 'kihelyezett tagozat' a maximum.)

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.03. 13:51:13

@belekotty:

Ezeket csak a kapitalista métely történelemhamisító erői terjesztik.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 13:52:22

@nemjogasz:

"Akkor másként kérdezem. Idejön a kambodzsai dolgozni, rögtön kapjon állampolgárságot?"

Erre megvannak a szabályok az állampolgársági törvényben.

De most megfordítom az adózós érvet. Szerented a kambodzzai ne fizessen Mo-n adót, mivel nem magyar állampolgár?

"Ja ne, mert nem "magyar"."

Az állampolgársági törvény pozitív diszkriminációt ír elő több embercsoportnak. Ezek közül egyik a magayr nemzetiség.

"Csak az a probléma, hogy az állampolgárság nem nemzetiség kérdése"

Így igaz. Vitatja ezt bárki is?

"hanem hogy valóban az állam polgára-e? A határon túliak pedig nem ennek az államnak a polgárai."

Ennek nincs értelme. Aki állampolgár, az az illető állam polgára.

"Attól, hogy valakinek vannak magyar felmenői, mégis milyen jogon szól bele a lehető legdurvább módon a Magyaroszágon élők életébe?"

Semmilyen ilyen joga nincs. Csak annak van joga beleszólnia Mo. ügyeibe aki magyar állampolgár, fügetlenül felmenőitől. S függetlenül lakóhelyétől.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.03. 13:52:29

@belekotty: hát, meglátjuk. Aztán ha nyer megint az MSZP, akkor legalább megmenekül az ország, ahogy 2002 és 2010 között is tök jó volt minden.

De akkor minek idegeskedtek? Tuti itt az ellenzéki győzelem 2014-ben, addig meg már kibírjuk, nem? :))

nemjogasz 2012.07.03. 13:53:31

@ByA:
Valóban, jogilag az az állampolgár, akire Orbán Viktor azt mondja.
De ettől még lehet az a véleményem, hogy külföldieknek állampolgárságot adni vagy fideszes stílusban: külföldi érdekeknek kiszolgáltatni az országot, szintén fideszes stílusban folytatva: hazaárulás. Tudod, egyelőre még szólásszabadság van, úgyhogy nyugodtan lehet ez a véleményem.

Kutchek (törölt) 2012.07.03. 13:56:40

Pár tízezer magyar kimegy Luxemburgba, alapít egy pártot, majd egy év 2/3-addal kizsákmányoljuk őket:)))

Aerion 2012.07.03. 13:57:17

@ByA:

Kedves ByA olvtárs!

Az együttgondolkodás nyilván segíthet néhány félreértés tisztázásában, feltéve, ha az együttgondolkodás a cél. Felteszem, hogy igen, ez alapján fogalmaztam a válaszom.

… Egy része biztosan jogos amit mondsz, de nem túlzás a kivándorlást az RMDSZ számlájára írni. Nem voltak olyan helyzetben, hogy virágzó gazdaságot teremtsenek …

Az, hogy Romániában virágzó gazdaság teremtődjön, nem az RMDSZ dolga, de az igen, hogy a romániai magyarok alapvető érdekeit, mint amilyen például a magyar nyelvű felsőoktatás, érvényesítse , mint ahogy az hangsúlyos és deklarált célja. Ezt a célt nem tudták elérni 22 éven át, kormánytényezőként, sem a kormányalakítási tárgyalások eredményeként, sem úgy, hogy a kormánytöbbség léte múlott gyakorlatilag politikai viselkedésükön. mindezek alapján az, hogy Romániából az elmúlt évtizedekben tömeges kivándorlás zajlott, és zajlik még ma is, egyáltalán nem túlzás az RMDSZ politikai értelemben kudarcos politikájának is betudni, ugyanis a kudarc ellenkezője a siker, de a magyarság 400 ezer fős megfogyatkozását, karöltve a magyar nyelvű felsőoktatás meg nem teremtődéséhez, nehéz lenne sikerként elkönyvelni.

Nem is az.

… Ami meg a szavazás eredményét illeti, lehet így magyarázni, de nem rendes dolog elmarasztalni a választót a döntése miatt, már ha az ember demokrata …

Bizonyára csupa-csupa demokrata marasztalta el a magyar választókat 2010-es viselkedésük okán is, jobbára ugyanazok, akik szerint a Fidesz külhoni nyomulása visszaüt.

De az is lehet, hogy mégsem.

Roy 2012.07.03. 13:57:48

@champagneM: "Milyen befogadó hozzáállás"
Egy nem Magyarországon élő, nem itt adózó határontúli miért akar a magyar politikába beavatkozni. Én se megyek ki szavazni hozzájuk.
Majd, ha itt él dolgozik akkor szavazzon.
Ez nem befogadó hozzáállás, hanem az én fejem felett ne szavazzon, és utána én szívjak.
Ez nem csak az én véleményem.
Remélem most amit műveltek Erdélyben a t. politikusaink, jól meszívják.

nemjogasz 2012.07.03. 14:00:58

@Max val Birca:
"Az állampolgársági törvény pozitív diszkriminációt ír elő több embercsoportnak. Ezek közül egyik a magayr nemzetiség."

A pozitív diszkrimináció és az, hogy automatikusan megkapja az állampolgárságot azért nem egészen ugyanaz.

""Csak az a probléma, hogy az állampolgárság nem nemzetiség kérdése"

Így igaz. Vitatja ezt bárki is?"

Nos a határon túliak állampolgárságának megadásának egyetlen indoka az volt, hogy ők is magyar nemzetiségűek.

"Ennek nincs értelme. Aki állampolgár, az az illető állam polgára."

Akinek nincs semmiféle kötelezettsége az adott állammal szemben, az szerintem nem állampolgár, mint ahogy nem is az állam polgára.

"Semmilyen ilyen joga nincs. Csak annak van joga beleszólnia Mo. ügyeibe aki magyar állampolgár, fügetlenül felmenőitől. S függetlenül lakóhelyétől. "

Dehogynincs. Szavazhat, így beleszólhat a törvényhozásba, így belszólhat a törvényekbe, ami rám vonatkozik, rá nem.

belekotty 2012.07.03. 14:03:06

@OrangeOrder: A matolcsy matek szerint most úgy közepesen állunk, szarabb mint tavaly volt, de jobb mint jövőre lesz.

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.03. 14:06:51

@belekotty:

Sokkal jobb, mint tavaly volt, csak unortodox irányban.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:07:53

@nemjogasz:

"Akinek nincs semmiféle kötelezettsége az adott állammal szemben, az szerintem nem állampolgár, mint ahogy nem is az állam polgára."

Ez a te definíciód, de ilyen meghatározás egyetlen ország jogrendjében sincs.

Szerinted, ha valaki elmegy Mo-ról és életvitelszerűen máshol él, mennyi idő múlva szűnik meg az állampolgársága? Vagy mennyi időt kell az országban tölteni, hogy ne vesszen el a te meghatározásod szerint az állampolgárság?

"Dehogynincs. Szavazhat, így beleszólhat a törvényhozásba, így belszólhat a törvényekbe, ami rám vonatkozik, rá nem."

Vonatkozik rá, mert állampolgár.

Kurgán 2012.07.03. 14:09:40

Teljesen demagóg duma ez a cenzusos választójog. A nyugdíjasoknak, diákoknak sőt munkanélkülieknek is ugyanannyi joguk van beleszólni az ország irányításába, mint bárki másnak. Én is (talán) leszek nyugdíjas, lehet, hogy munkanélküli is, legyen már meg a jogom hozzá, hogy akkor is szavazhassak, ha akarok.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:14:03

@nemjogasz: jogokkal együtt járnak a kötelezettségek". Na most a határon túliaknak nincsen semmiféle kötelezettségük, úgyhogy szavazni sincs joguk.

- Az állampolgároknak sincs semilyen kötelezettsége, ill. ha van akkor joga is van.

A szavazati jog annak a kérdése, hogy az adott egyén Magyaroszág joghatósága alatt áll-e?

-Magyar joghatóság alatt van az összes Magyarország területén tartózkodó külföldi és magyar áp., és a külföldön tartózkodó magyar áp. is

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:16:39

@nemjogasz: Az állampolgárság adás önmagában is hazugság.

Egy ember sem kap állampolgárságot, csak egyénileg kérvényezheti azt könnyebb feltételek mellett, ha felmenőjemagyar állampolgár volt, valamint vizsgát tesz stb.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:18:43

@nemjogasz: A pozitív diszkrimináció és az, hogy automatikusan megkapja az állampolgárságot azért nem egészen ugyanaz.

- Soha senki nem mondta, hogy bárki automatikusan államplgárságot kap. Ez a libsikomcsik 23 millió románozása, semmi más.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:21:40

@nemjogasz:

"A pozitív diszkrimináció és az, hogy automatikusan megkapja az állampolgárságot azért nem egészen ugyanaz."

Automatikusan nem. Bead kérelmet és azt a hatóság megvizsgálja, Mint minden más állampolgársági kérelem esetében.

"Nos a határon túliak állampolgárságának megadásának egyetlen indoka az volt, hogy ők is magyar nemzetiségűek."

Ami gyakorlat nagyon sok országban. Horvátország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Olaszország, Portugália - mindegyik jelentős kedvezményt ad a "saját" nemzetiségű külföldieknek.

Személyes kitérő: én is így szereztem a második állampolgárságomat 20 évvel ezelőtt, mert eredetileg csak magyar állampolgár voltam. De mint "magyarországi nem-magyar kisebbségi" az "anyaországom" hozott egy új törvényt 1991-ben a "határontúliak kedvezményes honosítása ügyében", amivel én 1992 végén éltem, s 7-8 hónap után meg is kaptam a levelet, hogy kérelmemet pozitívan elbírálták, fáradjak be a hivatalba és vegyem át papírjaimat.

Szóval én ebben a kérdésben abszolút nem vagyok bármiféle magyar nacionalizmussal vádolható, tulajdonképpen "csak" az anyanyelvem magyar, de származásilag és identitásilag nem vagyok magyar, a blogkommentekben jellemzően "magyarellenesnek" szoktam minősülni. Ráadásul Fidesz-ellenes vagyok, az ellenzéknek drukkolok. Csak annyit mondok: ez a kérdés máshol nem vitatéma, hanem hétköznapi ügy, s nagy hibát követ el a magyar ellenzék, hogy adut ad a Fidesznek azzal, hogy ezt a kérdést politikai vita szintjére emeli.

A Fidesz csak annyit tett, hogy egy általános szabályt, ami több országban, különösen Kelet-Európában szokásban van, bevezetett Mo-n is. Persze jól tudom a hátsó szándékokat. De éppen azért, hogy a hátsó szándékok ne vállhassanak valóra, kellene a kérdéshez máshogy hozzállni.

Én pl., bár nem vagyok "határontúli magyar", szavazni fogok külföldről is 2014-ben (életvitelszerűen 2007 óta nem vagyok Mo-n) és a Fidesz ellenzékét fogom szavazatommal erősíteni.

nemjogasz 2012.07.03. 14:22:34

@Max val Birca: Az a definíció, hogy a magyar nemzetiségű magyar állampolgár, az meg a fidesz definíciója.
Szerintem igazságtalan, ha valaki kötelezettség nélkül akar jogokat más kárára. De ebben nyilván nem értünk egyet.

Az, hogy egy emigrálónak mennyi idő után kéne megszűnnie az állampolgárságának, jó kérdés. Mondjuk a másik állampolgárságának kezdetekor. De mondjuk vissza is kaphatná, ha visszajön. Nem tudom, nem dolgoztam még ki állampolgársági törvényt, de nyilván nem igazságos, hogy olyan szavazzon, aki nem életvitelszerűen él itt.

"Vonatkozik rá, mert állampolgár"
Külföldön nincs Magyaroroszágnak joghatósága, külföldön nem lehet érvényesíteni a magyar jogszabályokat.

Csak egy példával érzékeltetném a helyzet fonákját:
Tegyük fel, hogy egy politikai erő vissza akarja állítani a sorkatonaságot, és ez az erő népszerű a külföldi magyarok körében. Megválasztják, többek között a külföldi magyarok szavazataival is. Na most szerinted a Romániában élő magyar "állampolgárok" idejönnének katonáskodni? Ha nem mi van? Ha magyaroszági magyar tagadja meg a bevonulást, teszemazt börtönbe kerülhet, ha külföldi akkor pedig nem, hiszen a magyar törvények külföldön nem érvényesek.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:27:07

@nemjogasz: Az a definíció, hogy a magyar nemzetiségű magyar állampolgár, az meg a fidesz definíciója.
Szerintem igazságtalan, ha valaki kötelezettség nélkül akar jogokat más kárára. De ebben nyilván nem értünk egyet.

- Le kéne szakadni az agitpropról. Attól hogy áp vagy, nem jár ingyen egészségügy, ha nincs egészségbiztosításod. Nem jár szoc. ellátás, ha nincs szoc. biztosításod. Ha meg nem vagy áp. és mindezek megvannak, akkor eü. meg nyugdíj is jár.

nemjogasz 2012.07.03. 14:29:03

@Max val Birca:
"Automatikusan nem. Bead kérelmet és azt a hatóság megvizsgálja, Mint minden más állampolgársági kérelem esetében."

Ha jól tudom, ha van magyar nemzetiségű felmenő, akkor egyéb szempont nem kerül figyelembevételre. Kvázi automatikusan kapja meg.

"Ami gyakorlat nagyon sok országban. Horvátország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Olaszország, Portugália - mindegyik jelentős kedvezményt ad a "saját" nemzetiségű külföldieknek."

Ezekben az országokban nem jelentős a külföldön élők aránya az anyaországiéhoz képest. Ez igencsak fontos eltérés.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:29:35

@nemjogasz: Külföldön nincs Magyaroroszágnak joghatósága, külföldön nem lehet érvényesíteni a magyar jogszabályokat.

Minden magyar állampolgárra vonatkoznak a magyar tv-ek bárhol a világon. És érvényesíthetők Magyarországon, vagy jogsegély formájában a nemzetközi gyakorlat alapján.

nemjogasz 2012.07.03. 14:31:37

@Lucky Larry Silverstein: ellenben ha nem állampolgár, szavazati jog sem jár. Nem csak a gazdasági kérdésekben visszás a dolog. Más jellegű törvények is igen élhetetlenné tehetnek egy országot.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:34:19

@Kurgán:

Eleve a cenzushoz előbb ki kell lépni az EU-ból, mert az EU-ban kötelező az általános választójog.

Hozzáteszem: a cenzus nem ördögtól való dolog. Magyarországon 1918-ig vagyoni és műveltségi cenzus is volt. Aztán 1938-ig csak műveltségi cenzus.

A XIX. század végi liberálisok küzdöttek az általános választójog ELLEN, s érveik nem hülyeségek...

nemjogasz 2012.07.03. 14:35:54

@Lucky Larry Silverstein:
érdekes, ezt eddig nem tudtam.
Bár nem hiszem, hogy egy másik ország kiadná az állampolgárát olyan jogsértés esetén, ami csak Magyarországon jogsértés, a másik országban nem.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:36:25

@nemjogasz: Ha jól tudom, ha van magyar nemzetiségű felmenő, akkor egyéb szempont nem kerül figyelembevételre. Kvázi automatikusan kapja meg.

A magyar áp.(nem nemzetiségü) felmenőt bizonyítani kell(anyakönyvi kivonat, házassági v. halotti biz.). Ilyenkor is 3-5 hónap az átfutás, természetesen vizsgálják pl. a büntetett előéletet, és indoklás nélkül is elutasítható a kérelem=ahogy eddig is, csak az ügyintézési idő rövidebb. Az áp. vizsga magyar nyelven történik, felmentés lehet pl. magyar egyetemi/főiskolai oklevél.
Akkor is meg lehet szerezni az áp-ot ha nincs bizonyítható magyar áp. felmenő(lásd. Fekete Pákó), csak az húzósabb.
A lényegi változás hogy nem kell belföldi lakcímet és megélhetést igazolni, valamint a csökkent ügyintézési idő.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:37:08

@nemjogasz:

A legtöbb országban csak állampolgár szavazhat. De ez sem ilyen egyszerű. Mo-n pl. az önkormányzati választásokon nem-magyar állampolgárok is szavazhatnak. S más európai országokban is vannak hasonlók.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:39:45

@nemjogasz:

Kivéve egyetlen esetet: ha olyan országban van az állampolgár, ahol szintén állampolgár. Tehát ha pl. valaki magyar és román állampolgár, akkor a magyar állam mindenhol diplomáciai védelmet biztosíthat neki, kivéve Romániát, ugyanígy a román állam mindenhol diplomáciai védelmet biztosíthat neki, kivéve Magyarországot.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:43:28

@nemjogasz: nem hiszem, hogy egy másik ország kiadná az állampolgárát olyan jogsértés esetén, ami csak Magyarországon jogsértés, a másik országban nem.

- Valóban nem valószínü, ha van másik állampolgársága. Viszont ha hazalátogat, eljárás indulhat ellene(holocaust-tagadás pl. nem mindenhol bcs.)
Akkor sem adják ki, ha a büntetés előreláthatólag súlyosabb lene Mo-n mint az eljárást a nk-i viszonosság alapján lefolytató országban.
És van néhány ország, aki nem adja ki a saját polgárait sem és az idegen áp-okat sem(Thaiföld, Izrael)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.03. 14:47:36

@Aerion:

Az a cél, bár a gyakorlatban blogokon ritkán érvényesül. Bevallom előfordulnak esetek, amikor egy idő után magam is a kibelezés kivánatosságán tünődök. Van erre itt is jelöltem.

Mondtam már rögtön, hogy több ponton egyetértek. A fölsőoktatásról mondottakkal itt is, de a kivándorlást ezzel sem kötném össze – ez elég erőltetettnek tűnik – és sehogy se varrnám az RMDSZ rovására. Minthogy nem csak magyarok húznak el tömegesen Romániából, hanem románok is, valószínűtlen, hogy a jelenség magyarázata a fölsőoktatás ki nem elégítő voltához kötődik.

Ugyanúgy nem vagyok híve annak, hogy lebarmozzák a kétharmadot elérőket, mint annak, hogy az RMDSZ jó eredményeiért marasztalja el valaki az erdélyi szavazókat. Ez nem ide-oda mutogatás kérdése. Egyébiránt nem zavart engem személyesen a kétharmad.

Az RMDSZ-nem sem vagyok, ha már itt tartunk a híve. Éppen elég kevéssé hízelgőt hallottam róluk igazán hiteles forrásokból, hogy ne legyek. És pusztán annak alapjn amit hírdettek, autonómi követelés alapján pl vonzott is volna aki velük szemben föllépett. Dehát 85% az olyasmi amit nem helyes mepróbálni csak úgy kibeszélni a valóságból. Úgysem megy. Ők tudják mit akarnak, miért így szavaznak. Nem is vet jó fényt az RMDSZ vetélytársaira, ha mepróbálja úgy beállítani, hogy ez csak valami tévedés vagy tévelygés tőlük. Helyesebben tartom elfogadni a tényeket és együttműködni ahogyan legeredményesebben az erdéyli magyarság javára lehet az RMDSZ-szel.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:48:24

@nemjogasz:

"Az, hogy egy emigrálónak mennyi idő után kéne megszűnnie az állampolgárságának, jó kérdés. Mondjuk a másik állampolgárságának kezdetekor."

S ezt honnan tudja meg az állam? Mert hacsak az illető nem mondja meg, sehonnan. A legtöbb országban a többes állampolgárság legális.

"nyilván nem igazságos, hogy olyan szavazzon, aki nem életvitelszerűen él itt"

Két kérdésem van hozzád:
- mit értesz életvitelszerűség alatt?
- szerinted igazságos, hogy életvitelszerűen Mo-n élő nem-magyar állampolgár nem szavazhat a magyar parlamenti választásokon?

"Külföldön nincs Magyaroroszágnak joghatósága, külföldön nem lehet érvényesíteni a magyar jogszabályokat."

Ez itt nem releváns. Attól még befolyás van.

"Tegyük fel, hogy egy politikai erő vissza akarja állítani a sorkatonaságot, és ez az erő népszerű a külföldi magyarok körében. Megválasztják, többek között a külföldi magyarok szavazataival is. Na most szerinted a Romániában élő magyar "állampolgárok" idejönnének katonáskodni? Ha nem mi van? Ha magyaroszági magyar tagadja meg a bevonulást, teszemazt börtönbe kerülhet, ha külföldi akkor pedig nem, hiszen a magyar törvények külföldön nem érvényesek."

Ugyanez akkor is felmerül, ha az ember CSAK magyar állampolgár és külföldön él...

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:52:03

@Lucky Larry Silverstein:

Gyakorlatilag ez országfüggő. Magyar-román viszonyban, mivel mindkettő EU, alapesetben mindenkit kiadnak. Tehát a csak magyar állampolgárt is kiadja Mo. Romániának, s fordítva.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.03. 14:56:14

@nemjogasz:

Az tény, hogy amit te nem tudsz a hazaárulásról azt nem érdemes tudni. Ocsmány kígyónak talállak, egészen becstelen – nem csak velem – vitapartnernek. Úgyhogy kerüljük egymást, jobb lesz.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 14:59:27

@nemjogasz:

"Ezekben az országokban nem jelentős a külföldön élők aránya az anyaországiéhoz képest. Ez igencsak fontos eltérés."

Most elvekről beszélünk? Eddig azt hittem.

Egyébkény nem igaz, hogy nem jelentős.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 14:59:53

@Max val Birca: Problémás. A nk-i közjog és az EU-jog nem koherens és kaotikus, lásd az írek nem adják ki az ír áp. gázolót Magyarországnak.

Ezt a részt nagyon utáltam az egyetemen, akkor időnként úgy éreztem hogy értem: A nk-i jog inkább politika, mint jog.

Ma már ebben sem vk. biztos...:DDD

Balbágy 2012.07.03. 15:02:54

@Max val Birca:
@Kurgán:
"Eleve a cenzushoz előbb ki kell lépni az EU-ból, mert az EU-ban kötelező az általános választójog.

Hozzáteszem: a cenzus nem ördögtól való dolog. Magyarországon 1918-ig vagyoni és műveltségi cenzus is volt. Aztán 1938-ig csak műveltségi cenzus."

Tehát egyik oldalról előzetes regisztrációhoz kötnék a választói jogot, simán bevallva, hogy így szeretnék megszűrni/kirekeszteni/tudatossá tenni/egyéb az átlagszavazókat. Sőt, valamelyik jobbkáder azt is kimondta, hogy ne szavazzanak csak úgy a vadbarmok az utolsó pillanat megérzései alapján, mert az annyira pórias lenne, vagy mi.
Nyilván lehet felsorolni érveket pro és kontra az előzetes regisztrációra, csak akkor nem így, a fentiekben leírtakkal magyarázva.
Ugyanis ha csak az ennyire kiművelt szavazókat óhajtják a "döntések" közelébe engedni, akkor NEM KONZULTÁLGATUNK LEVÉLBEN(!) AZ EGÉSZ ORSZÁGGAL, NÉHOL UGYAN NEVETSÉGES, DE ALAPJAIBAN KARDINÁLIS KÉRDÉSEKBEN, MAJD UTÁNA ERRE AZ ELLENŐRIZHETETLEN, ELSŐ PILLANATTÓL TOTÁL KEZDVE POPULISTÁNAK LÁTSZÓ ADATTÖMEGRE, KÉRDEZZ-FELELEKRE HIVATKOZVA ALKOTGATUNK NEKÜNK FEKVŐ/TETSZŐ TÖRVÉNYEKET.
A kettő együtt ugyanis nem megy (lóláb kilógása): vagy teljesen (vakon) megbízom az istenadta népben - lásd konzultálgatás, de vég nélkül, vagy nem bízom meg szűrés nélkül honfitársaimban és előzetesen regisztráltatok velük - na ekkor viszont nem konzultálgatunk.
A Fidesz úgy hajlítja a valóságot, ahogy éppen neki megfelelő, csak nehogy egyszer túlhajlítsa.
Na, ide kéne egy Stephen Hawking - kabinetfőnöknek természetesen.

A XIX. század végi liberálisok küzdöttek az általános választójog ELLEN, s érveik nem hülyeségek...

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 15:09:03

@Lucky Larry Silverstein:

A nk-i jog nyilván politizált, hiszen alapvetően a nagyhatalmi érdekek alakítják. Ennek ellenére jó, hogy van, mert ma már a nagyhatalmak sem mernek nyíltan a nk-i jog ellenében tenni. Hasonlítsd össze a 200 évvel ezelőtti helyzettel, amikor pl. nem létezett "agresszió", sőt épp ellenkezőleg: a másik megtámadása teljesen legitím dolognak számított.

Balbágy 2012.07.03. 15:09:45

Az utolsó mondatom még idézet azoktól, akiknek címeztem a válaszom.
Csak elkerülendő a jó öreg koherencia zavart, azért jelzek.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 15:17:44

@Max val Birca: Hát, nézőpont kérdése. Az 'emberi jogok', a másik kedvencem, szintén a nk-i jog része. Kínában nincsenek ny-i értelemben vett emberi jogok. Mondjuk nagyhatalomnak, időnként elmarasztalja az Ensz, aztán minden marad. Időnként Izraelt is elmarasztalja az Ensz, na és?

A katonai nagyhatalom az USA, aki azt támad meg akit akar. Igaz, ügyel némileg a látszatra, és időt hagy amíg a lakosság megtanulja ki a terrorista.

De ez nem müködhet máshogy, úgy tünik.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 15:24:22

Hát igen..

Lehet hogy a határontúli testvérink inkább arra az MSZP-re és ex-Gyurcsány pártra szavaznak, aki le ingyenélő tolvajozta őket, 23 millió románozta őket, de erre azért mérget nem vennék.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.03. 15:27:45

@Lucky Larry Silverstein:

Ma már a nagyhatalom is igyekszik igazolni amikor valamit tesz. 100 éve meg azt mondta "teszem, mert ezt akarom". Ez egy jelentős elmozdulás.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.03. 15:33:43

@Max val Birca: Azért én nem látok sok újdonságot. A 'casus belli' nem mai találmány.

Sosem gondoltam, hogy az USA azért lépett be a Nagy Háborúba, mert a Lusitaniát megtorpedózták, vagy azért szálltak partra Normandiában, mert Japán megtámadta Pearl Harbor-t.

Hertelendi 2012.07.03. 15:34:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Már román testvéreid is vannak? A múltkor még csak lengyelek voltak...Hát nagyon szerethettek utazni a szüleid. Nekem "csak" magyar testvéreim vannak. Igaz én szeretem őket.

belekotty 2012.07.03. 15:35:48

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: A másik nickeden meg a tel-avivi testvéreidről szoktál áradozni. :-))

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.07.03. 15:40:37

@ByA: igen, Mező Ricsi adott összesen 11 millió forintot 2010-ben - akkor, amikor az LMP kampánya 130 millió körül volt, a Fideszé meg 5 milliárd körül...

S ez sem volt titok ugye, mivel az LMP nyílt kampányszámláján jelent meg.

S tette ezt 20 éve Magyarországon élő, magyar feleségétől két gyermekkel bíró emberként.

Ezzel szemben a Fidesz-kormány közpénzen tőkésíti fel a határon túli klienseit.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 15:46:35

@Lastres: Szopjon gázt Richard Field.
Avagy a kimenekített cigányait költöztesse be magához.
Szélhámos magyargyűlölő faszkalap.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 15:47:37

@Hertelendi:
Nincs ellentmondás.
A gyurcsanyista MSZP-s gecik mindenkit gyűlölnek, mi meg nem.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.03. 15:48:27

@belekotty: jójó, de hamarosan újra jön a higgadt szakértelem Bajnai Gordon személyében, és mind megmenekülünk, nyugi.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.07.03. 15:50:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: a fröcsögés is egyfajta vitamódszer, mégha undorító is. Köszönöm a remek példát :)

belekotty 2012.07.03. 15:50:46

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A gyurcsanyista MSZP-s gecik mindenkit gyűlölnek, mi meg nem. " :-))

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 15:53:12

@Lastres: Nincs ebben semmi fröcsögés.
A menekülő cigányokat Kanadába már be se engedik.
Mert rájöttek, hogy kurvára nincsennek üldözve, viszont szétlopják az országot, és megverik akinek ez nem tetszik.

Esetleg Richard Field féle magyarellenes pöcsök segedelmével rasszisstázgatnak, két öregnéni kivéreztetése közben.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 15:54:24

@belekotty: Ez se vicces..
Utáltátok a békemeneten a lengyeleket, a KÁP népszavazáson a határontúliakat.
Mindenkit gyűlöltök, aki nem nyalja a komcsik seggét.

Pipas 2012.07.03. 15:56:05

@OrangeOrder: Senki sem tud úgy lepattintani húszmilliárdot az IMF-től mint ők! ;) Sip-sup, lehívták a következő adagot, mire észrevettük már nyoma sem volt.

"elittuk", így viccelődtek a fiúk a parlamentben...

Kíváncsi vagyok akkoriban írt -e a szerző cikket "MSzP: a nyomulás visszaüt... egyre kevesebben bírják őket idehaza..." apropóval cikket róluk. Mindjárt rá is keresek. :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.07.03. 15:56:30

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Erről beszéltem, köszönöm az újabb demonstrációt. Fröcsögsz a cigányok ellen, gyűlölködsz, de rasszizmus, az nincs, rohadék, aki ilyesmit mer állítani.

Azért kapisgálod ezt a "kis" ellentmondást, ugye?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 15:58:05

@Pipas:
Dehogy írt..
2002-2010-es periódusban az élmezőnyből (szlovákok elött) a görögökkel egyszitre kerültünk majd mindenben utolsóak lettünk.

Ezek a faszkalapok meg ezeket sírják vissza, akiknél mind a munkanélküliségi ráta, mind az államadósság megduplázódott.

Pipas 2012.07.03. 15:59:42

@Lastres: "az LMP kampánya 130 millió körül volt, a Fideszé meg 5 milliárd körül..."

Mit 5 milliárd? Csilliárd-billiárd-milliárd! Csak ezért nem az LMP nyert, semmi másért! Pedig a szép magyar hon mennyire ki volt éhezve egy kis liberális-bölcsész-holisztikus kormányzásra! :)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.03. 16:00:27

@Lastres:

Kösz. Hogy a Fidesz mit csinál, meg mit nem, az ebből a szempontból mindegy.

Ezek szerint arról van szó, hogy egy inkább csak formailag mint tényleg külföldinek mondható viszonylag kis hozzájárulást fújják úgy föl a tőletek idegenkedők, mintha az külföldről pénzelés lenne. Ezen az alapon Soros nem tudom hány millió dollárjai (25?) Obama megválasztása érdekében amerikai szemponból szintén külföldi pénzeésnek minősülhetnének.

Én sem vagyok LMP barát, de az ember igyekezzen egy pártot a tényleges hibái alapján elmarasztalni, nem ráfogásokkal, gyanúsítsokkal hitelteleníteni. Én ott látom a hibát, hogy megalakultatok, de ezt most nem idetartozó megbeszélni.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.03. 16:00:47

@Lastres: Pont leszarom a fajtádat.
Én tudom mi az a cigánybűnözés.
Te meg csak arra vagy jó, hogy bátorísd a cigány bűnözőket, ezzel a béna rasszistázással.

Ismétlem kérdezd meg a Kanadaiakat mi a véleményük mára a nagy behazudott rasszizmusról.
Konkrétan elegük van a bűnöző cigányainkból, mint minden normális embernek.

És hogy a cigányok nagyrésze bűnöző geci, az meg tény és nem rasszizmus.

Hertelendi 2012.07.03. 16:02:10

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"A gyurcsanyista MSZP-s gecik mindenkit gyűlölnek, mi meg nem."
Mekkora barom vagy! Nem gyűlöltök mindenkit, csak aki nem nyalja orbángyökér seggét. Márpedig olyan már nagyon sok van. Nem is hinnéd mennyi. 2014?

Pipas 2012.07.03. 16:05:04

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: óóóó, pedig hol lennénk már, ha kitartunk az MSzP-Gyurcsány-Bajnai kombónál! Éppen fel akarták rakni az i-re a pontot és akkor jön az új kormány és nem hajlandó kölcsönt felvenni?

A Bajnai az bezzeg úgy elkönyvelte volna az egészet, hogy még gágogni sem maradt volna időnk. :)

Hertelendi 2012.07.03. 16:24:21

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Én tudom mi az a cigánybűnözés."

Csak nem te is cigány vagy??? Orbán tudja?:)))

Mariann19 2012.07.03. 16:26:24

@Balbágy: Amit taglalsz a hozzászólásodban, hosszú ideje engem is foglalkoztat. Van-e helye a regisztráció általi szelekciónak, és ez a szelekció milyen elvek mentén történjen.Egyelőre nincs megfogalmazott indok erre, pedig nem ártana tudatosítani az állampolgárokban az érveket.Külföldi lapból idézve olvastam a magyar szavazókról egy kedvezőtlen minősítést, mely arról szólt, hogy a magyar társadalom politikai értelemben szellemileg leépült állapotban van.Napjainkban emellett érettnek kell lenni a gazdasági kérdések megitélésében azért, mert így lehet megítélni a pártok gazdaságpolitikai elképzeléseit. A kérdés az, hogy jogos-e a tudatos választói felkészültség, vagy az eddigi gyakorlat menjen-e tovább?

Hertelendi 2012.07.03. 16:28:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Utáltátok a békemeneten a lengyeleket"

Látod mekkora faszkalap vagy??? A békamenetre románokat cipeltetek ide. A lengyelek március 15-én voltak itt. Baromarcú.

Hertelendi 2012.07.03. 16:31:21

@Pipas: Fostok Bajnaitól, mi?:)))

Helyes! Van is rá okotok!

Void Bunkoid 2012.07.03. 16:31:39

@Aerion: elnézést kérek a közbepofázásért, de igazából én még nem találkoztam olyan 60 év alatti erdélyi magyarral, amelyik nem beszélt volna - perfekt - románul.

Akik nem tudnak, legnagyobbrészt azért, mert már nagyon öregek, ők már amúgy sem aktív/termelők.

A többi aktívnak meg mi baja van azzal, hogy románul kell egyetemre járni? A legtöbb piacképes természettudományi kar általában ugyanazt tanítja mindegyik nyelven, valamint minden gond nélkül megértik, és beszélik is. Attól még nem lesznek "románok". Én is angolul-németül dolgozok, méghozzá Magyarországon, mégsem lett belőlem angol vagy német.

Aki meg magyar irodalmár akar lenni, az jelentkezzen valamelyik magyar egyetemre. A magyar bölcsészek közül is igen sokan mennek külföldi (főleg német) bölcsészkarokra, mert ott tanítják jobban a helyi irodalmi cuccokat. Ennyi.

Balbágy 2012.07.03. 16:57:37

@Mariann19: Nem tudom, mi a jogos és mi nem.
Csak azt, hogy ilyen súlyú változtatásnál kellene időt hagyni a felkészülésre,mondjuk nem az elkövetkező, hanem az az utáni választásnál kezdjük alkalmazni a cenzust. Mondjuk.
Mert ezt sem tartom demokratikusnak, benne van, hogy demokrácia, márpedig a népbe a hülyék és tájékozatlanok is beletartoznak.
Mert hogy is lehet az, hogy éveken át a legfelháborítóbb leegyszerűsítésekkel, nép nyelvére fordítással, magyarán mezei populizmussal (néha kétharmad aránnyal...) hatalomra kerülök, majd utána a pórnép általános szellemi hiátusára hivatkozva bonyolultabbá és irracionálisabbá teszem a választásokat.
Na, ezt nem értem.

Mariann19 2012.07.03. 18:26:27

@Balbágy: A fejlett országokban sincs szelekció a választás résztvevőinél, eszerint egyelőre szinte világszerte ez a gyakorlat. Nálunk a regisztrációval nem is hivatkoztak a szavazók értelmi képességeinek hiányára, szinte semmire. Azaz, a határon túli szavazók miatti regisztrációs magyarázat itt-ott felmerült.Az egész, új szavazási rendszer ezer sebből vérzik. Ha már felvetetted a demokrácia kérdését, a szavazási tervek kialakításánál miért nincs igény a határon kívüliek szavazási jogának megadásáról? Ugyanis mióta ez a kérdés napirendre került, felmérések alapján a magyar lakosság nem fogadókész e tárgyban minimum 70%-ban, ha jól emlékszem.Amikor arra hivatkoznak a kormány részéről, hogy a világon mindenütt elfogadott a kettős állampolgárok szavazati joga, ilyenkor maga a kettős állampolgárság megadása is kérdéses. Ugyanis a kettős állampolgárságra nem jellemző a tömeges igény, nálunk akár milliós nagyságrendről i beszélhetünk.Vissza térve a szavazati jog kérdésére, meg van a veszélye annak ilyen esetben, hogy a külhoni szavazatok átfordíthatják szavazataikkal a honi szavazók akaratát, mintegy torzítva a jogos választási eredményeket.

bioLarzen 2012.07.03. 19:15:35

@Kakimaki0123456789: OK, ez így igaz. Csak sajnos semmit sem ér, ha a választáson mégis a Fidesz győz - márpedig egyelőre ez lenne a helyzet :(

bio

marosy 2012.07.03. 19:35:32

@belekotty: Leszophatsz a kurva anyáddal együtt.

marosy 2012.07.03. 19:37:10

@iii: Megbasztam anyádat. Ja és nem vagyok ecséd.

marosy 2012.07.03. 19:39:01

@Roy: Maradtál volna a kurva anyád büdös picsájában.

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.03. 23:25:09

@nemjogasz: "Gyakorlatilag ez, hogy a határon túliak is állampolgárok, csak játék a szavakkal."

Ez azért nem egészen így van. Vannak ugyan is olyan jogok, amrlyek alanyi jogom járnak minden magyar állampolgárnak.
Meg is mondta valamelyik kormánypárti mufti, hogy a magyar állam megvéd minden magyar állampolgárt. Én várom, hogy egy határon túli lakos, de egyben magyar állampolgárt mikor, és hogyan véd meg.
Azt már tudom, hogy a külföldön élő, ott nyugdíjat szerzett, kettős állampolgár itthon a közlekedési kedvezményeket ugyan úgy veszi igénybe, mint aki itt öregedett meg, és egész életében ide teljesítette állampolgári kötelességeit. Ráadásul maga dicsekszik ezzel. Mi meg marhűk fizetjük.

Roy 2012.07.04. 13:06:55

@marosy: Te büdös bunkó!
Látom mindenkit lekutya3.14csáztál.
Most remélem jól érzed magad.