Konvenciók után: hosszútávú hatások?

Dorosz Dávid

2012
09/10

Miközben nálunk még az új eljárási törvényt hegesztik a Kubatov műhelyben, a tengerentúlon célegyenesbe fordult az elnökválasztási kampány.

romney-obama21.png

Túl vagyunk az amerikai választási kampányok nagy bulijain, mindkét párt megtartotta konvencióját. Alig pár hét van hátra a november eleji nagy keddi napig, csúcsra pörög mindkét kampánygépezet.

A mostani állapot szerint nem kell költöztető kocsikat hívni a Pennsylvania sugárútra. Szerény különbséggel de Obama elnök tartja az előnyét mind az országos felmérésekben, mind a fontos billegő államok kutatásaiban. Míg választási rendszer sajátosságai miatt az előbbiek nem sokat számítanak, az utóbbiak annál inkább. Lényegében kilenc állam számít, kilenc állam lakosai döntik el ki lesz az elnök a következő 4 évben.

Ha ezek közül jó néhányat nem tud Romney a hátra lévő hetekben megfordítani, akkor szolid, de biztos vereséget fog szenvedni. Márpedig Obama a legtöbbjét biztosan tartja. De a helyzet még ennél is rosszabb a republikánusok számára. Az adatok azt mutatják, hogy akár hosszú évekre, évtizedekre is elveszthetik a szavazók többségének támogatását. Ennek oka pedig, hogy az amerikai társadalom nagy mértékben sokszínűbb, nyitottabb, heterogénebb lett mint amilyen a mai napig utolsó republikánus félistennek tartott, a két választást is fölényesen megnyerő, Ronald Reagan idejében volt. Ma már a lakosság sokkal nagyobb részét alkotják a feketék illetve a latin szavazók. Az említett két közösségben pedig Romney támogatottsága 0% (!!!!) illetve 23-25%. Szintén nagyon rosszak a számok a nők, és ami a legfájóbb a fiatalok körében.

Ennek következtében a GOP egyre inkább a déli illetve középnyugati fehér, idősebb férfiak pártjává kezd válni. A teadélutános mozgalom sikere pedig egyre inkább jobbra viszi az egész pártot, különösen olyan érzékeny témákban mint az illegális bevándorlás, a melegházasság, és az abortusz. Ez pedig még jobban erősíti a fenti folyamatot, és a szavazókorba lépő új választók millióit löki a demokraták karjaiba, a közép elveszett. A  helyzetet érzékletesen mutatta a demokrata konvenció sokszínű, különböző háttérrel érkező szónokai és az amúgy zseniális színész és rendező Clint Eastwoodnak a republikánus konvención egy üres széknek (értsd mintha Obama ülne benne, milyen vicces...) elmondott haragos beszéde között megjelenő ordító különbség. A republikánusok programjának társadalompolitikai része mellett elment az idő, és az amerikai közvélemény többsége is.

Talán ez az utolsó olyan választás, hogy ezen demográfiai feltételek ellenére még nyerhet republikánus elnökjelölt. Mert a gazdaság rosszul áll, munkanélküliség épphogy csökken, sokan csalódtak Obamában, aki szinte csodát ígért 4 éve. Romney is nagyban erre épít, az alelnökjelöltjének választott Paul Ryan behozásával is ezt a vonalat kívánta erősíteni. De ezentúl, a következő választásokra nézve már csak a határozott program frissítés segíthet a párton. Bár ezt kétségtelenül könnyebb egy elnök vezetésével, tekintélyével, a Fehér Házból kiindulva megtenni.

Akárhogy is alakul a meccs, mi mindenképp abban vagyunk érdekeltek, hogy a kölcsönös értékeken alapuló egyenrangú, jó szövetségesi kapcsolat legyen Magyarország és az USA között.


(Fotó: therightnewz.com)

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: külügy Címkék USA

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr174767111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.