Mi a gáz a TEK-kel?

Dorosz Dávid

2012
09/14

Az elmúlt napokban újra címlapokra került az Orbán Viktor és Pintér Sándor szerelemgyereke, a Terrorelhárítási Központ. Brad Pitt után Luke Skywalker is a egység célkeresztjébe került, de mégsem ez a legnagyobb baj vele.

hajdu-tek.jpg

 

2010 tavaszán a Fidesz rossz állapotban vette át rendőrséget. Azonban Pintér Sándor vezetésével sikerült még lejjebb menni, szinte teljesen szétverni a rendőrséget. Ennek egyik legsúlyosabb lépése volt a TEK létrehozása.

Az újonnan létrehozott TEK teljesen elkülönítették a rendőrség többi részétől, ezzel az ellenőrizhetőségét is jelentősen csökkentve. A szervezet így közvetlenül Pintér Sándor, és persze Orbán Viktor alá került. Pluszban kinevezték élére azt a Hajdú Jánost, aki sokáig a miniszterelnök közvetlen személyes testőre volt. Ez egy normális demokráciában minimum necces.

De ez persze csak a kezdet. Kapott a TEK közel 13 milliárd forintot és 858 embert is. Utóbbiak az utcán az emberek között járőröző rendőrökhöz képest akár 450%-os illetménypótlékot is kaphatnak. Ez meg is látszik átlagfizetéseken: a TEK-nél közel kétszer annyit keresnek. Szögezzük le a terrorveszély ellen készülni és tenni kell. Ezzel az elmúlt 20 évben is foglalkoztak a rendőrségen belül kommandós egységek. De valójában akkora a terrorveszély a mai Magyarországon, hogy ilyen hatalmas összegért ennyi embert foglalkoztassunk egy külön szervezetben? Ha igen, és ha a kormány ezt így tudja, akkor viszont itt az ideje, hogy erről valamit elmondjon a magyar embereknek.

De még ez sem indokolná azokat a szinte példa nélküli lehetőségeket, amiket a TEK kapott. A TEK bejöhet a titokban a lakásunkba, átkutathatja, lehallgathatja azt. Postánkat is megnézheti, a számítógépben is turkálhat. Az így nyert információkat pedig tárolhatja, nincsen határidő a megsemmisítésre. Azaz lényegében egész életünket megismerheti, bárhová behatolhat, bármit eltárolhat. Na, ezzel már bőven van probléma. Először is TEK nem a rendőrséghez hasonló módon, szigorú szabályok szerint végezheti ezeket műveleteket, hanem a nemzetbiztonsági törvény alapján sokkal kisebb korlátokkal. Jogilag nincsen kötve milyen ügyekben nyúlhat ilyen eszközökhöz, indoklása is maradhat teljesen általános szinten. Sőt ha ilyen eszközhöz  akar nyúlni az egység, nem kell egy független bíró előtt azt engedélyeztetnie, kényes kérdésekre válaszolnia, mivel az engedélyező a kormány egyik tagja. A kör bezárul.

Persze a Fidesz, és Pintér erről nem beszél. Helyette görcsösen bizonyítani kell, hogy a TEK-re igenis szükség van. Ezért lényegében „kamera rendőrséget” csináltak a belőle: minden helyszínre, minden ügyhöz, ahol esélye van pár TV-stáb feltűnésének rögtön nagy dérrel-dúrral kivonul a terepjárós-maszkos-géppisztolyos kommandó, majd egy szép molinó előtt tart egy sajtótájékoztatót. Tényleg a kutyaviadalok szervezőinek elfogásához, és gázpalackok hatástalanításához kell egy terrorelleni szervezet? Ebből a görcsös igyekezetből születnek azok a teljesen kapufa akciók, amiktől hangos a média. Ezzel azonban maga mellett az egész rendőrséget, és tisztességes dolgozni akaró rendőrök ezreit is lejáratja.

Szóval 2012-ben odajutottunk, hogy van egy 13 milliárdból felpumpált, több száz fős, a Fideszhez szorosan kötődő rendőrségi egységünk, amely egyrészről óriási hatalmat kapott, amit ki tudja mire használ majd, másrészről Monty Python-os jelenetekkel szórakoztatja a nagyérdeműt.

Eközben az ország városaiban, és falvaiban nem javult a közbiztonság…


(Fotó: espresso.hu)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

5 komment

Címkék: rendőrség Címkék Fidesz TEK Pintér Hajdú János

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr694776822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iceshine 2012.09.16. 10:31:17

Érdekes tanulmány lenne, hogy olyanok kerülnek be a politikába, akik eleve demagógok, vagy ott válnak ilyenné. Ez teljesen oldalfüggetlen. Nincs olyan magyar politikus, aki képes lenne objektíven nyilatkozni bármiről. Az pedig, hogy valaki egy eleve csúsztatásokkal teli cikkre hivatkozik, tényleg szomorú. Ha már a netről kell művelődni, legalább nézzünk utána kicsit mélyebben a dolgoknak. De ha már azt nem, akkor egy kis JÓZAN ÉSZ! Miért para az, hogy a legjobban kézett egység megy el palackot kilőni, hogy egy fegyveresként bejelenetett diákhoz ők vonulnak ki, hogy lefoglalnak olyan fegyvereket, amikkel lőni lehet? Ezért kapják a pénzüket, ahogy olvasom nem is keveset, bár kiváncsi lennék, hogy az irigyek közül hányan felelnének meg az ottani követelményeknek.
Azt pedig, hogy hova nézhetnek be leszarom. Nincs félni valóm, mert törvényesen élek. Amúgy is...még ha az a 858 ember mindegyike is megfigyel, mire elég az?
Józanul végiggondolva ezt az egészet csak hergelésnek érzem. A sima rendőrség kinek felel? Nem a belügyminiszternek? Az ottani vezetők nem cserélődnek a politikával együtt?
Anno a fityesz is ezt csinálta. Ha éppen nem volt mihez hozzászólni, akkor fikázott és hergelt. A rendőrséges téma nekik is bejött. Örülök, hogy ilyen sokat fejlődött a magyar politikai qultúra és az elempének is sikerült beállnia a sorba! Juhúúú...=/

Volt tüzér 2013.05.19. 21:49:13

Már bocs, de a TEK leginkább azért lett létrehozva, hogy orbán viktornak legyen egy saját testőrsége, illetve a régi testőrének, hajdú jánosnak jusson egy játékszer állami pénzen. Ez a szervezet az eredetileg is kitalált feladata mellett több olyan feladatot is magához vont, amit régen nagyon jól elláttak a különféle szervezetek. Például terrorelhárítás. Elvonták a feladatot és a határskört a nemzetbiztonsági szolgálatoktól, de az embereket nem vitték. Így most a TEK-nél igazából nincs olyan ember, aki valóban értene a terrorelhárításhoz. (Tisztázzuk, az "átlagnál többet bukfencező" rendőrök nem a terrorelhárítás. Az a titkosszolgálatok szakterülete és dolga. Aztán még néhány olyan feladatot és jogkört megkaptak ezek a teknőcök, amihez korábban semmi közük nem volt, és most viszont megkapták a lehetőséget, hogy tulajdonképpen bírósági felhatalmazás nélkül lehallgassanak, átkutassák a hatalomnak nem tetsző emberek dolgait.
Véleményem szerint a TEK egy teljesen felesleges szervezet, azt csak a hű testőr játékszeréül találták ki, és azért, hogy viktornak meglegyen a saját játékszere. Kíváncsi lennék egyébként, hogy ha valami igazi "terror" lenne az országunkban, akkor mit kezdenének magukkal, hová bújnának ijedtükben!

Percz Rozália 2013.05.20. 08:58:12

Hogy pontosan milyen céllal hozták létre a TEK-et, csak sejtem, biztosat majd a történészek mondanak 50 év múlva. Az viszont biztos, hogy nem jogállami és demokratikus lépés, ha van egy szervezet, akik akadályok nélkül hatolhatnak be magánlakásokba, hallgathatnak le telefonbeszélgetéseket, kotorászhatnak számítógépekben. Ha nem is "civil", de legalább katonai ügyész, -bíró döntse el, hogy adott esetben megteheti-e a TEK! Rendben, vannak bizalmas információk, valóban nemzetgazdasági vagy -biztonsági kérdések, akkor pedig legyenek kijelölve szakosodott ügyészek, bírók. De ne a TEK - testőrből avanzsált - vezetője, vagy a gazdasági ügyekben egyébként is beszürkült belügyminiszter döntsön arról, hogy X vagy Z lakásába poloskát telepítsenek vagy belekotorjanak a PC-jébe!

berklac 2013.05.20. 09:18:01

iceshine !

Látom te is fent vagy a bérlistán !

S. Attila 2013.05.20. 19:04:09

Valószínűleg teljesen véletlen, hogy az a cég takarít náluk, amely Hagyó Miklós utasítására a BKV teljes működési területén is, bár Hagyó azóta is börtönben van ezért, a cég mégis maradhatott...