Gripen-ügy: A maszatolás mindenkinek árt

Dorosz Dávid

2012
09/24

Van ez a Gripen ügyünk. Tudjuk jól, hogy büdös. Bűzlik már egy ideje. Az ügy nemzetközi szálai kezdenek világossá válni, a magyarokat titkosítás védi. Meddig?

gripen_fighter_0302079_0.jpg

 

Az immár több mint 11 éves Gripen-saga újabb felvonásához érkeztünk el a napokban. A napvilágra került vallomásokból az derül ki, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarország kapcsán is szóba került csúszópénz kifizetése annak érdekében, hogy bizonyos megrendelő gépeit válasszák ki a friss NATO-tag  ország döntéshozói a vadászrepülőgép beszerzésnél. Konkrétan nálunk állítólag 5 embert kellett megvesztegetni a jó döntés érdekében.

A hadiipar a világon mindenhol hatalmas üzlet, hihetetlen összegek forognak benne. Mivel a legtöbb megrendelő a Föld államai közül kerül ki, ezért a korrupció is fokozottan van jelen az üzletkötéseknél. Az etikus üzlet, és a tisztességes verseny szabályai finoman fogalmazva nem mindig kapnak túlsúlyt. Azonban ez az egész a Gripen-ügyig nagyon távolinak tűnt számunkra: ahogy Puskás mondaná kis ország, kis pénz, kis hadsereg. Azonban az egyre közeledő NATO-tagság szükségessé tette az addigra már eléggé lerobbant Honvédség legalább ráncfelvarrását. Ennek püspökfalatja volt a vadászrepülőgép beszerzés, immár NATO-tagként. Na ez már rögtön érdekessé tett minket az ezen a piacon amúgy is kegyetlen versenyt folytató gyártók számára. El is indult a lobbi, jöttek a delegációk, folyt az ingyen repi pezsgő, elindult a pályázat… A végső döntés előtt az amerikai (F-16) és a svéd (Gripen) ajánlat maradt versenyben.

Ennyit tudunk biztosan. Ami ezután jött az jelen pillanatban is többszörösen titkosítva van. Azaz a magyar emberek a mai napig nem tudhatják kik, milyen érvek alapján döntöttek az elmúlt évtizedek legköltségesebb katonai vásárlását illetően. A mai napig nem tudhatja a közvélemény, hogy pontosan mi áll a szerződésben, amely még hosszú évekig több milliárdos fizetési kötelezettséget ró az országra.

Nem tudhatjuk, hogy azon a mára legendássá vált nemzetbiztonsági kabinet ülésen, 2001-ben pontosan mit mondott, és tett Orán Viktor, Pintér Sándor, Matolcsy György, és Hende Csaba. Nem tudhatjuk, mert a pontos szószerinti jegyzőkönyv nem nyilvános.

Így pedig marad a gyanú, marad a kétely: szóval az elmúlt 20 év szokásos pocsolyája.  A kormány a vállát vonogatja, a máskor oly kemény ügyészség is csak a karját teszi szét., ő nem léphet. Közben pedig az ügy nemzetközi szálai közül egyre többet látni, egyre többen beszélnek, egyre több a bizonyíték.

Pedig mindenki érdeke az lenne, hogy tisztán lássunk az ügyben. A maszatolás mindenkinek árt. Ha minden rendben zajlott (ami nem zárható ki), akkor azoknak is akik a döntést meghozták. Ezzel minden gyanú alól tisztázhatnák magukat, mi pedig megnyugodhatnánk, egy gyanús üggyel kevesebb. Ha pedig valami nem volt szabályszerű, akkor sorry, de lesznek következmények, ahogy egy jogállamban illik.

Ezért kell szerintem a Gripen-ügyet érintő minden dokumentumot, adatot, tényt nyilvánosságra hozni.

Ez egy régi gennyes seb. Ideje megtisztítani.

(Fotó: jetfly.hu)

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Fidesz Orbán Pintér NATO Honvédség Gripen

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr914799114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lehet a Disznó? 2012.09.25. 20:26:08

Vajon mi lehet az összefüggés a Gripen ügy, a sertésállomány erőltetett növelése és az oktatási rendszer módszeres szétverése között? Ki lehet a Disznó, akinek alakja az egész szövevényes ügy mögött felsejleni látszik? Az Elvarázsolt Kastély újabb okny...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.