1 vizsgálati jelentés, és 9 kérdés a Gripen-ügyről

Dorosz Dávid

2012
10/31

Levelet kaptunk Lázár Jánostól. Pár héttel ezelőtt azt kértük a Miniszterelnökségtől, hogy hozza nyilvánosságra a Gripen beszerzésről szóló 2007-es jelentést. Kaptunk is egy anyagot, igaz inkább csak új kérdéseket vet fel. A 2001-es hírhedt katonai beszerzés továbbra is büdös, mutyiszag lengi körül.

gripen_g53-57.jpg

A Lázár János által küldött dokumentum valójában a 2007-es vizsgálóbizottság már akkor is nyilvánosságra hozott, kényes részletektől megtisztított, rövidített változata. Azaz minden a kérdésre kiterjedő, teljes jelentés továbbra sem megismerhető.

Az anyagot elolvasva folyamatában bomlik ki előttünk az évezredfordulón lezajlott Gripen beszerzés részletei. Ezeket összevetve azzal a ténnyel, hogy Gripent gyártó BAE elleni nemzetközi nyomozások, tanúvallomások egyre kínosabb magyar szálakat villantanak fel, csak megerősítheti a gyanúnkat, hogy valami nem tiszta az ügyben.

És ezt nagyon sokan érzik, nagyon sokan gyanítják már évek óta. Így váltak Gripenek az olajszőkítés mellett az elmúlt 22 év egyik legnagyobb szőnyeg alá söpört ügyévé. A politikai ügyeskedés, az „okosban megoldjuk” jelképévé. Évek óta megy a maszatolás, a mellébeszélés: szóval a szokásos közéleti pocsolya…

Pedig a tisztánlátás mindenki érdeke lenne. Főleg az akkori döntéshozóké, az első Orbán-kormány tagjaié. Nekik is jobb lenne, ha egyik legfontosabb kormányzati beszerzésüket nem venné körbe a korrupció gyanúja.

Dióhéjban, amit biztosan tudunk. A Gripeneket gyártó cég erőteljesen foglalkozott azzal, hogy egy kiterjedt hálózaton kerül kapcsolatba kerüljön a repülőgép beszerzésen gondolkodó államok döntéshozóival. A vallomások alapján csúszópénzek landoltak sokaknál, hazánkban például 5 embernél. Aztán 2001-ben Orbán Viktor, Matolcsy György, Pintér Sándor stb. szakmai indokok ellenére, nagy meglepetést okozva  Gripenek mellett döntött. Az indok az volt, hogy az ellentételezésre jobb ajánlat érkezett a svédektől. Azóta kiderült, hogy ez az ellentételezési program hatalmas kudarc volt, a magyar gazdaság, és a magyar emberek nem profitáltak az ígért beruházásokból. Közben a Gripen szerződést többször módosítani kellett, és még jó pár évig nagy összegeket fizetünk a gépekért. A legfőbb Ügyészség pedig még véletlenül sem keresi meg hivatalosan azokat a külföldi nyomozó szerveket, ahol konkrét bizonyítékok vannak a magyar szálra vonatkozóan.

Tehát továbbra sem tudjuk a választ az alábbi kérdésekre, felvetésekre:

1. Miért volt szükség egyáltalán 2001-ben egy ilyen drága beszerzésre, amikor az akkor hadrendben lévő MÍG-29-esek még hosszú évekig tudtak volna repülni?

2. Orbán Viktor miért söpörte le az asztalról a Honvédelmi Minisztérium szakmai javaslatát, ami az F-16-osok beszerzését javasolta a Gripennel szemben?

3. Mi történt pontosan azon a mára már legendássá vált 2001. szeptember 10-ei Nemzetbiztonsági Kabinet ülésen?

4. Miért titkos ennek az ülésnek pontos jegyzőkönyve?

5. Miről sugdolózott az ülésen, közvetlenül a döntés előtt a sarokba elvonuló Orbán Viktor, Matolcsy György, Pintér Sándor, és Varga Mihály?

6. Hogyan teljesült pontosan az a híres, neves ellentételezés, amivel a Gripenek melletti döntést igazolni kívánták?

7. Miért kellett az ellentételezés megvalósulásáról szóló jelentést titkosítani?

8. Hol található a 2007-es jelentés többi része, ki a titokgazdája?

9. Miért nem fordul valódi megkereséssel a Legfőbb Ügyészség azokhoz a külföldi nyomozóhatóságokhoz, ahol konkrét magyar szálra utaló bizonyítékok kerültek elő?

Csak és kizárólag, akkor lehet majd tisztán látni ezekben a kérdésekben, ha az ügyben fontos minden adatot, szerződést, jelentést nyilvánosságra hoznak. A magyar emberek ezt érdemlik: joguk van tudni hova és hogyan ment el a pénzük.

Emiatt nyilvánosságra kell hozni a 2007-es jelentést teljes formájában, az ellentételezés megvalósulásáról szóló jelentést, a Nemzetbiztonsági Kabinet pontos jegyzőkönyvét, és még sok más dokumentumot.

Ideje lenne elkezdeni…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés külügy Fidesz Orbán Pintér Honvédség Gripen

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr524880823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.