Egyetem nélkül Orbán sehol sem lenne

Dorosz Dávid

2012
12/06

vitya_es_tomi.jpg

Szerencsés voltam. Orbán Viktor is szerencsés volt. Mindketten tandíjmentesen járhattunk egyetemre, mindketten jogásznak tanulva. Még alma materünk is közös: közel két évtized különbséggel jártunk az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára.

A jelenlegi miniszterelnök kétségtelenül unortodox politikai karrierjének is az egyetem volt a bölcsője: 1988. március 30-án az egyetem Bibó István Szakkollégiumában alakult meg a Fidesz. A 37 alapító tag névsorát áttekintve szembetűnő, hogy közülük a már akkor is vezetői erényeket csillogtató Orbán Viktor mellett, milyen sokan vettek részt a jogászképzésben illetve voltak egyetemi hallgatók. A teljesség igénye nélkül: Kövér László, Szájer József, Deutsch Tamás, Fodor Gábor.

A később furcsa eszközökkel a pártból kiszorított Fodor Gáboron kívül mindannyian a mai napig nagy szerepet visznek a narancsuralom építésében. Tehetik ezt, mert akkor 1988-ban egyetemisták vagy végzett hallgatók voltak. Az egyetem nélkül nem lett volna Bibó Kollégium, nem lett volna Fidesz sem: az alapítók soha nem is ismerték volna meg egymást. Az egyetem adott esélyt ezeknek a fiataloknak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Nélküle sehol nem lennének. És ezt pontosan tudják.

Mégis most olyat lépnek, aminek következtében az akkori önmaguk nem nagyon tudna tükörbe nézni. Az akkori Orbán Viktor jó nagy sallert osztana ki ezért a mainak. Sőt a legtöbb Fidesz alapító már egy kormány elleni tüntetést szervezne, petíciót terjesztene, tiltakozna. Tennék ezt, hiszen sokuk diplomája több millió forintba került volna a mai rendszerben. Nem tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor vagy Pintér Sándor 2,5 milliót fizetne az oktatásukért. Nem, ezt inkább másokra hagyják…

A kormány tegnapi döntésével lényegében bevezetik a fizetős felsőoktatást Magyarországon. Ezzel több tízezer 17-18 éves fiataltól veszik el a tanulás, a felemelkedés lehetőségét: egy egész generációra vágja rá az ajtót a Fidesz.

Mert mit jelent valójában az egyetemi tanulás lehetősége?

Azt, hogy nagyobb eséllyel találsz munkát. Azt, hogy ennek köszönhetően egyszer lehet még saját lakásod, ahol felnevelheted a gyerekeidet. Azt, hogy nem kell elmenned Dublinba mosogatni. Azt, hogy többre viheted, mint a szüleid. Azt, hogy elérheted az álmaid. Azt, hogy lehet igazságosabb a magyar társadalom. Azt, hogy van esélyed.

Ezt akarja most elvenni Orbán Viktor…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

2 komment · 1 trackback

Címkék: költségvetés Fidesz Orbán Pintér

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr564951543

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyetem nélkül Orbán sehol sem lenne 2012.12.06. 20:18:01

Szerencsés voltam. Orbán Viktor is szerencsés volt. Mindketten tandíjmentesen járhattunk egyetemre, mindketten jogásznak tanulva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.06. 19:35:45

Dávid, Vikiék nem akarják, hogy a diktatúrájukat megdöntsék új lázadó fiatalok. Tudják, mi a vén autokraták legfőbb ellensége!

pocaklakó minimanó 2013.01.06. 05:31:27

"Mindketten tandíjmentesen járhattunk egyetemre, mindketten jogásznak tanulva. Még alma materünk is közös: közel két évtized különbséggel jártunk az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára."

És itt véget is ér a hasonlóság.

Átlag Béla is büszkén mondja, hogy Einsteinnel járt együtt elemibe.

Már ha érted...