Kongresszus előtt

Dorosz Dávid

2013
01/23

Az LMP Párbeszéd Magyarországért Platformja egy határozati javaslattal készül a párt hétvégi kongresszusára. A pártnak képessé kell válnia, hogy részt vegyen az Orbán-rendszer leváltásban. Mert most sajnos nem az.

2769407.jpg

A platform tagjaival arra teszünk javaslatot, hogy a novemberi döntéssel szemben az LMP kezdjen párbeszédet az Orbán-rezsim leváltása érdekében. Nézzünk szembe a ténnyel: a jelenlegi irányvonallal az LMP alkalmatlan, hogy valójában részt vegyen Orbán elküldésében.

Pedig Orbánnak mennie kell. A fideszes pajtásaival együtt épített rendszere az elmúlt 22 év minden hibájának, és aljasságának betetőzése. Lényegében egy Fidesz névre keresztelt, polipszerűen működő üzleti csoport egy- az-egyben lenyúlja az országot és mindezt a magyar emberekkel akarja megfizettetni. Ennek köszönhető, hogy napról napra távolodunk egy igazságos, fejlődő társadalomtól, távolodunk Európától. Ami most zajlik, az évtizedekre gallyra vághatja az országot.

Ilyen helyzetben az ember nem maradhat tétlen. Egy politikai közösségnek pedig még nagyobb a felelőssége. Felelőssége van az országért, felelőssége van a szavazóiért, és ezekből következően felelőssége van, milyen utat választ. Különösképp igaz ez akkor, amikor a szavazói egyértelmű többsége elköteleződött a kormányváltás mellett.

Az LMP a múlt novemberi döntésével lényegében azt mondta ki, hogy nem elsőrendű célja az Orbán-rendszer leváltása. Pedig, ha Fidesz marad 2014-ben, akkor az ökopolitikának annyi: minden cél, amiért az LMP létrejött, amiért évek óta dolgozunk, évtizedekre fog ellehetetlenülni.  A bezárkózással a párt többsége azt üzente, hogy 2014 nem is olyan fontos, ej ráérünk még erősödni 2018-ig, az akkori választásokon helyzetbe kerülni. Azonban ezzel az üzenettel egyszerűen nem lehet odamenni az narancsuralom által megnyomorított tömegekhez. Mert nincs 2018, csak 2014 van. Mikor fiatalok tízezreinek orra előtt vágják be az egyetem és ezzel a felemelkedés kapuját, középiskolákat tesznek tönkre, közmunkások ezreit alázzák meg embertelen körülmények között, felszámolják a jogállamot, a Simicska-Nyerges polip lenyúlja a fél országot, teljes megyéket hagynak cserben, akkor egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy bocsánat, de mi csak szavakban akarunk kormányváltást, tettekben nem, majd négy év múlva jövünk. Személy szerint a következő másfél évben minden erőmmel a kormányváltásért szeretnék dolgozni. Évek múlva nem tudnék tükörbe nézni, ha nem ezt tenném.

Ehhez viszont tettekre, nyitottságra, és párbeszédre van szükség. Az LMP-nek tárgyalásokat kell kezdenie azokkal a demokratikus ellenzéki erőkkel, akik szintén az Orbán-rendszer ellen akarnak fellépni. Igen: sok dologban nem értünk egyet, sokszor nagyon másképp látjuk a világot, de nagy valószínűséggel most van pár olyan minimumcél, amiben egyet tudunk érteni. Ha ez így van, akkor pedig kötelességünk beszélni egymással, megpróbálni közös nevezőre jutnunk. Azért is, hogy tisztázhassuk: a cél kettős. Orbánnak mennie kell, de 2010 nem jöhet vissza. Mert szembe kell néznünk azzal, hogy minden történelmi jelentősége ellenére az 1989-ben kialakult jogállam alapvető hiányosságokban szenvedett, súlyos hibákra épült. Gondoljunk csak az elszúrt spontán privatizációra, a reménytelenségbe taszított tömegekre, a társadalmi felemelkedés lehetőségeinek teljes hiányára, az „érinthetetlenek” sorozatos mutyijaira, a folyamatos „ki az igazi magyar” sárdobálásra, és a mindezt kísérő, nagyképű „mi mindent jobban tudunk” tempóra, az emberek végtelen hülyének nézésére.

Ezért kell a párbeszéd. Nincs más út, mert a Fidesz saját magára szabott választási rendszerének vastörvényei ezt kényszerítik ki.  Úgy gondoljuk, hogy vannak olyanok (pl. Együtt 2014), akikkel több dologban is elképzelhető, hogy egyetértünk. Velük akár szorosabb együttműködést is lehetővé tesz a javaslatunk. Azokkal pedig, akikkel főleg az Orbán-rendszer leváltása jelenti a közös pontot, a kétharmad elérése érdekében a választási rendszer adottságai mentén kialakított legszükségesebb együttműködést tartjuk a megoldásnak. Úgy látjuk, hogy ez az a konstrukció, amivel legjobban képviselhetjük a fenti kettős célt.

Az LMP-ben a kezdetektől azt mondtuk, hogy „túl kell lépni a szekértábori logikán”.  A politikában töltött 3 év után még jobban hiszek ebben a mondatban. A gond csak az, hogy miközben ezt ismételgettük, sikerült magunkat is fokozatosan egy szekértáborba bezárnunk. Sőt a biztonság kedvéért még egy szögesdrótot is húztunk köré, nehogy valaki eljusson hozzánk. Nem tárgyalunk, nem működünk együtt, nem beszélünk senkivel, ezt harsogtuk. Aztán csodálkoztunk, hogy egy idő után már senki nem akart bejönni, főleg nem a szavazók.

Pedig hazánk egyik legnagyobb baja az együttműködés, a párbeszéd hiánya. Nálunk jobb sorsú országok már megtanulták, mennyivel gyorsabban fejlődhetünk mindannyian ha nemcsak a politikában, de a mindennapokban is kicsivel jobban figyelnénk egymásra, segítenénk egymásnak, megpróbálnánk megérteni a körülöttünk lévőket. Ha azt akarjuk, hogy Magyarország egy élhetőbb, sikeresebb ország legyen, akkor ezen változtatnunk kell.

Remélem a most hétvégi döntésével az LMP jó példát tud mutatni.

Szükség lenne rá.

(Fotó: delmagyar.hu)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

5 komment · 2 trackback

Címkék: demokrácia Fidesz Orbán Parlament

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr945037121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Második lehetőség 2013.01.25. 13:08:36

Tavaly novemberben az LMP hatalmas lehetőséget szalasztott el. Megtehették volna, hogy ők kezdenek el elsőként tárgyalni az E14-el, így helyzeti előnyre tehettek volna szert, már belülről, egy nagyobb szövetség részeként - nem feltétlenül abban felold...

Trackback: Kongresszus előtt 2013.01.23. 08:26:02

Az LMP-nek tárgyalásokat kell kezdenie azokkal a demokratikus ellenzéki erőkkel, akik szintén az Orbán-rendszer ellen akarnak fellépni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.01.23. 08:37:52

Dávid, maximálisan elismerem a munkádat, amit a határon túliakért tettél, talán eddig a hazai politikában a legkövetkezetesebben, de ha már úgyis kint van a HVG-n, illett volna a platform javaslatát belinkelned, hogy mindenki lássa a teljes igazságot.

épészmérnök 2013.01.23. 14:23:54

A helyzet az, hogy miközben az LMP ostorozza a többi pártot amiatt, hogy a saját szervezeti érdekeit előbbre sorolja az ország érdekénél, valójában ugyanazt teszi, hiszen nem hajlandó tárgyalni sem a fidesz hatalomból való eltávolításáról, a saját vélt elvi tisztaságának érdekében.

Ez a politika nem "más", és nem elvszerű.

Az a hiedelem, hogy az LMP egyedül kormányozzon, annyira nevetséges, hogy fáj. A realitásérzék tökéletes hiányát jelzi.

Ez a kongresszus az utolsó esély, hogy az LMP legalább a méltóságát megőrizze, és ne, mint alternatív futóbolondok, vagy fideszes trójai falovak gyülekezete maradjon meg az utókor emlékezetében.

Piers 2013.01.24. 20:46:19

LMP-s szavazó vagyok, 2010-ben is e párt mellett döntöttem, és ma is így tennék. MÉG.
Mindazonáltal ha egy közös, LMP-MSZP-Együtt listára kellene szavaznom, tudnám, hová tegyem az x-et. MÁSHOVÁ

Az LMP többet érdemel, ÉRZEM! Igen is vannak emberek (nem is kevesen), akik tudják, van más út, mint a múlt, mint egy ilyen egybeterelt nyáj, amit semmi más nem tart össze, mint az Orbán-gyűlölet. Akik így gondolkodnak, nyugodtan hagyják itt az LMP-t, van tucatnyi formáció (Együtt, MSZP, DK ...) amire szavazni tudnak. A magamfajtának nincs más.

Őszintén remélem, hogy a kongresszus megerősíti a korábbi döntését, különben új párt után kell néznem.

lapointe 2013.01.26. 00:28:10

Nos, az előttem szóló tökéletesen megfogalmazta azt, amit én is gondolok.Ne döntsetek rosszul! Sokan vagyunk, akik a független LMP-t választanánk, de ez a együttműködés vállalhatatlan.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.01.27. 08:47:05

Lássatok már át az E'14 dezinformációján, hogy közös listát kellene állítani!
27 egyéni jelölttel már lehet listát állítani, amelyre az egész országban szavazhatnak.
Ehhez a 27 körzethez kell ragaszkodni bármilyen egyeztető tárgyaláson.
Mellesleg az LMP '10-ben sem nyert egyéni körzetet, nyilván '14-ben sem fog, tehát ugyanúgy a lista lesz a nyerő - csak legyen!