Fidesz a diákok ellen: kádári módszerek

Dorosz Dávid

2013
02/19

Az Orbán-kormány tegnap újabb határt lépett át. Azzal, hogy az NNI nyomozóit küldte rá a tiltakozó diákokra, a Fidesz a Kádár korszakot hozta vissza 2013-ba.

 orbanviktor1988-qpr.jpg

Volt egyszer egy baráti közösség. Aranyos, tanult fiatalemberek voltak a tagjai. Voltak köztük tehetségesek, és kevésbé felkészültek. Az egyetemen találkoztak, ott lettek jó barátokká. Ha lett volna tandíj, nagy többségük nem kaphatott volna minőségi oktatást, sőt nem is találkozhattak volna.

De végül is találkoztak. És ha már így alakult, sokat beszélgettek, együtt gondolkodtak a világról-országról. Hamarosan kiderült, hogy mindannyiukat fojtogatja a késő Kádár-rendszer erjedő, de a mindennapokban mégis keményen jelenlévő elnyomása. Nosza, alapítottak is egy alternatív, ellenzéki diákszervezetet, amit ügyes latin szójátékkal Fidesznek neveztek el.

Persze a hatalom nem nézte jó szemmel a fiatalok szervezkedését: furfangos titkosszolgálati, rendőri eszközökkel igyekeztek ledarálni, megfélemlíteni őket. Ennek csúcspontja volt, amikor 1988. június 16-án a Batthyány örökmécsesnél – az ellenzék más vezetőihez hasonlóan – Orbán Viktort több rendőr vette kezelésbe: letartóztatás lett a vége.

Azóta eltelt 24 év. A fiatal srácokból középkorú urak lettek, az egyetemi padokból átkerültek a miniszteri székekbe. Miközben Orbán Viktor miniszterelnökként a szómágia nagymesterévé vált, a tettekben csak a rombolás, a leépítés, és a gőgös hatalmi arrogancia kap szerepet. Mikor pedig több tízezer fiatal orra előtt akarják bezárni az egyetem és vele együtt a felemelkedés kapuját, az egyetemisták nem hagyják magukat: szerveződnek, tiltakoznak, ellenállnak. Ugyanúgy, mint a fideszesek két évtizeddel korábban.

A válasz is ugyanolyan. Úgy látszik a hatalom természete nem változott: erővel lép fel a  jövőjüket féltő fiatalok ellen. Sőt nem is akármilyennel. Rögtön a Nemzeti Nyomozóiroda nyomozóit veti be. Tisztázzuk, nem egy szokványos rendőri csoportról van szó, hanem egy különleges, kiemelt egységről, amelynek többek között szervezett bűnözés elleni küzdelem a feladata. Ezért is kapta meg 2004-es megalakulás után a sajtóban a „magyar FBI” becenevet. Ezt az egységet látta megfelelőnek Pintér Sándor és Orbán Viktor a társadalomra különösen veszélyes módon az egyetem épületében fórumozó diákok elleni fellépéshez. A beszámolók alapján az akció jól előkészített, kifejezetten a megfélemlítést célzó volt. Volt itt minden: az épület megszállása, előre elkészített listák, aluljáróból begyűjtött „felforgató” diákok, többórás kihallgatások, „neveket akarunk hallani” felszólítások. Ezek pedig a Kádár-rendszer módszerei, ez maga a Kádár-rendszer újratöltve. Csak sajnos 2013-at írunk, és épp azok a fideszes fiúk járnak el így, akik akkor tanulták meg ezeket a módszereket, amikor a kádári hatalom ellenük lépett fel azokat használva. Ezt a leckét jól megtanulták...

Emellett Orbánék rettegése a fiataloktól önmagában sokat elmond a Fidesz vezetők lelki állapotáról.

Talán megnézik a régi képeket. Előjönnek az emlékek, a történetek. És eszükbe jut mi lett annak a hatalmi izmozásnak a vége…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

3 komment · 2 trackback

Címkék: rendőrség demokrácia költségvetés Fidesz Orbán Pintér

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr395091676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz a diákok ellen: kádári módszerek 2013.02.19. 18:00:02

A hatalom természete nem változott: erővel lép fel a jövőjüket féltő fiatalok ellen.

Trackback: A hatalom paranoiája 2013.02.19. 13:18:17

1987 egy őszi estéjén izgatottan álldogáltam egy albertfalvai utcasarkon: nyolcadikos kistiniként életem első randijára készültem. Persze hivatalosan csak arról volt szó, hogy kocogni megyünk a Timivel, de nekem az a lány akkor irtózatosan tetszett, és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.02.19. 12:41:25

igaz.
Csak egy pontosítás:
" Ha nem lett volna tandíj, nagy többségük nem kaphatott volna minőségi oktatást,"

valószínűleg a "nem" nem kell bele, mert akkor nem volt tandíj.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.19. 13:20:04

Nekem is egy hasonlóan régi, de személyesebb sztori ugrott be:

fedor.blog.hu/2013/02/19/a_hatalom_paranoiaja

szicsa80 2014.02.10. 13:39:08

Nekem meg az jutott eszembe erről az agyament, dedós írásról, hogy akkor nem a tandíj, hanem a származás, és az ebből egyenesen levezethető kontraszelekció döntötte el, hogy ki tanulhat, és ki nem. A cikk írója úgy látszik, tanulhatott. ...de miért nem tanult?