Pintér feat. Fidesz: kamujelentés

Dorosz Dávid

2013
04/10

Közel egy hónappal a március 15-ei hóvihart követően a kormány letette az asztalra az eseményeket, és a saját munkáját értékelő jelentését. Ezek szerint minden a legnagyobb rendben ment, senki nem hibázott semmit, a kormán kiváló munkát végzett. Pintér Sándor jól látható módon kitanulta a fideszes kommunikációs boszorkánykonyha minden trükkjét.

20100605pintersan.jpg 

Pintér Sándor okos, tanulékony ember.

Az még csak hagyján, hogy országos rendőrfőkapitányból pár év alatt lett milliárdos vagyonú nagyvállalkozó, sőt kétszeres belügyminiszter. De miközben emelkedett, szorgalmasan elsajátította a fideszes felvilág minden trükkjét, működési mechanizmusát (ld. korkedvezményes nyugdíjak ügye).

A legutóbbi tananyag a habonyizmus volt. Kijelenthetjük, hogy a Pintér Sándor ebből is remekül vizsgázott.

Legalábbis az általa készített jelentés is ezt igazolja: eszerint március 14-16-án a BM és katasztrófavédelem minden hiba nélkül, tökéletesen teljesítette a feladatát. Nem hátrálunk egy centit sem, nem ismerünk el egyetlen hibát sem. Ha valaki másképp látta, gondolja, az hazudik, vagy aljas provokátor. Ez a nettó Fidesz mentalitás, a belügyminiszterből is ez jön ki az elmúlt hetekben: Pintér Sándor kitanulta a habonyi kommunikációt.

Ennek köszönhetően a BM vezetője sem különbözik a többi a kormányzati politikustól. Jelen esetben nem arra gondolok, hogy ő is csak egy a sok Magyarország-leépítő fideszes képviselőből, hanem hogy jelentést írni ő is csak saját magának és a kétharmadnak szeret. Nem csak szeret, hanem tulajdonképpen csak nekik tud. Ahhoz, hogy ez másképpen legyen, ahhoz a tények alapos ismerete és feldolgozása, szembesülés a hibákkal és mulasztásokkal, továbbá következtetések levonása szükséges. A BM által, a márciusi „hóhelyzettel” – helyesebben katasztrófakezeléssel – foglalkozó jelentésből csak a felsoroltak hiányoznak. Minden rendben, mindenki a helyén volt, soha jobban nem kezelt helyzetet a kormány.

Az a több tízezer ember, aki hó fogságában rekedt, és akár két éjszakát is kénytelen volt ott tölteni, mindent rosszul tud. Azok a tűzoltók, akik totális vezetési káosz közepette voltak kénytelenek dolgozni, már ha hagyták őket egyáltalán, mindent rosszul tudnak. Az áram nélkül maradt emberek tízezrei, mindent rosszul tudnak. Az emberek milliói, akik a kormányzati bénázást láttán órákig izgultak szeretteikért, mindent rosszul tudnak. Azok, akik már hónapokkal ezelőtt azt jelezték, hogy az új katasztrófavédelmi rendszer élén a szintén nagy narancsbarát Bakondi Györggyel, be fog dőlni egy éles helyzetben, szintén mindent rosszul tudnak.

Sőt az emberek örüljenek, hogy szigorú Pintér nem őket teszi felelőssé az egész káoszért. Március 15-én még ezt tette: rezzent a legendás bajusz, jöttek a ledorongoló mondatok a felelőtlen magyarokról, akik az istenért sem voltak képesek fegyelmezetten végigdideregni azt a két napot, amíg a BM nagy igyekezettel vakargatta a fejét,mit is kéne tenni. Aztán gondolom fideszes kommunikációs csapatból  valaki rászólt a miniszter úrra: fékezzünk. Csak szegény szerencsétlen Tóth Ferenc maradt ki az értesítési körből: ő még napokkal később is ezeket a főnökétől halott pofátlanságokat szajkózta.

Maga a jelentés amúgy ebbe a kommunikációs hókuszpókuszba illeszkedő újabb blöff. Semmilyen szinten nem felel meg annak a követelménynek, hogy egy percig is komolyan vehessük. Szánalmas fércmű az egész.

Indul azzal a dolog, hogy a kormány egy felmérést is készített, amely szerint „akik a saját bőrükön érezték, tapasztalták a márciusi rendkívüli hóhelyzet nehézségeit, jónak, vagy kiválónak ítélték meg a mentésben részvevők tevékenységét”. Ha a szociális válság kellős közepén valamit kérni tudtak volna az állampolgárok adóforintjaikból, az biztos az lett volna, hogy a kormányzati kommunikációt – helyesebben dezinformálást – megtámasztó felmérés készüljön. Unortodox kormányhoz unortodox közvélemény-kutatás dukál.

Magát a jelentést illetően csak két kiragadott példa, hogy milyen alapvető kérdésfelvetések hiányoznak a keményen 7 oldalas anyagból:

1. Mi történt abban a 2-3 napban, amikor már pontosan lehetett tudni, hogy hatalmas vihar fogja elérni hazánkat? Miért nem történt meg a valódi felkészülés? Mert ha BM – ahogy állítja - rendes, valós alapokon nyugvó szakmai felkészülést végzett, akkor hogyan történhetett meg, hogy 14458 ember ragadt az utakon a hó fogságában?

Ezzel kapcsolatban Pintér Sándor a bizottsági ülésen egy mellékmondatában azt jelezte, hogy ne feszüljünk ezen a kérdésen annyit, hiszen végül is nem atomtámadás érte az országot. Ebben egyetértünk, valóban nem ez történt, hálistennek. Valóban van különbség: az atomcsapást nem szokta napokkal előre jelezni az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hóvihart viszont igen. Talán ennek megfelelően kellett volna dolgozni, felkészülni. Akkor sokkal kevesebben jutottak volna bajba.

2. Mit kellene tenni, hogy ilyen súlyos káosz még egyszer ne álljon elő? Hol kellene változtatni a katasztrófavédelmi rendszeren, hogy máskor a bajbajutottak gyorsabban, eredményesebben kapjanak segítséget?

Na, erről egy árva mondat sincsen a jelentésben. Mivel minden tökéletes volt, nem is kell erről beszélni. Viszont ha nem beszélünk erről, akkor az egész jelentés nem más, mint kommunikációs vízgereblyézés: nettó politikai mosakodás.

A katasztrófahelyzet ugyanis nem jobb- vagy baloldali, hanem mindannyiunkat érinti, mindannyiunké. Arra felkészülni pedig éppen ezért nem a „fontos” vagy „kevésbé fontos” kategóriába esik, hanem alapvető kormányzati kötelesség.

Viszont ha a kormány nem akarja levonni a tanulságokat, akkor a pár hete látott hibák, a szánalmas bénázás újra előjöhetnek. Ennek következtében pedig emberek kerülhetnek majd újra bajba.

Az alapos vizsgálattal ezt lehetne elkerülni.

Kár, hogy a Pintér Sándornak, és Orbán Viktornak ennél sokkal fontosabb, hogy soha ne kelljen azt mondania, hibáztunk.

2014-ben kiderül igazuk volt-e.


(Fotó: origo.hu)

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

12 komment

Címkék: sajtó Fidesz Orbán Pintér Honvédség Bakondi

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr405214702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fullánkos Algol 2013.04.11. 01:56:39

Pintér alias Garbai 0:45-től: filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=5227
A Kun Béla (alias Orbán) kis csókosa.

Makkasz 2013.04.11. 04:03:34

Kevésbé a katasztrófa elhárításának hatékonyságát tudom bírálni, nincs információm, sokkal inkább a megelőző felkészülés egy nagy 0.

Persze így mginkább hazug a jelentés, és fel senkinek, kenitek mit hogyan. Így megy a katasztrófára val felkészólés másutt (abből nagy büdös 0 Pintér és bandájának munkája, innét tudni hogy szart sem érnek, nem a hóban ragadt emberek számából):

- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!! Ez van akkor is, ha egy gyermek eltűnik, iskolából nem ér haza - 8 milliós állam,
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is,

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat,
- 3 napi élelem és víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.04.11. 06:56:34

A legjobban azok a vélemények tetszenek, amik szerint a rengeteg felelőtlen autós a felelős csak és kizárólag.
Igen, felelősek, mert elindultakannak ellenére, hogy jelezték, hó lesz. Nagy hó.

De ha nem indulnak el wellnesselni, akkor mi változik? Nem 1400 ember reked mondjuk az utakon, hanem 2000. Akkor meg van oldva?

Ugyanúgy nem lett volna kamionstop, ugyanúgy nem lett volna hókotrás - sőt, gondolom még jobban le lett volna szarva az a pár száz román meg magyar kamionos, meg vendégmunkás.
Az államot azért tartjuk fent, hogy ellássa azaokat a feladatokat, amikért fenntartjuk... Nem "mindent az államtól vár" az, aki ezeket elvárja.
Ennyi erővel akkor már egészségügy is minek van, nem?

A hab a tortán meg az volt, amikor elkezdték összemosni a 15-i és a 14-is eseményeket.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.11. 07:20:53

Habony írta sms-ben, hogy nem is volt hó.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2013.04.11. 07:40:37

azt kell mondjam, hogy a márciusi hó egyáltalán nem volt pártsemleges. Egyértelműen a kormányt és a kormányon lévő pártot támadta. Nincs emútnyócév, nincs semmi, ez egy nyílt hadüzenet, sőt háború volt. De szerencsére a megoldották, a vízgereblyézés hatékony ellenszer.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.11. 08:16:08

Ismerősöm Stuttgartból jött aznap Budapestre.

Este 7 és reggel nyolc között háromszor hívta a 112-t (miközben 600 métert haladt a sor egész éjszaka Győr mellett), ahol épp hogy nem küldték el az anyjába. Egyébként mindannyiszor azt mondták neki, még fél óra és ott a hókotró.

kzoltana 2013.04.11. 09:08:26

Vajon kié a rendőrség?
Eközben lőttek a demokráciának, a jogbiztonságnak, a független rendőrségnek, ügyészségnek, bíróságnak és médiának. Vagyis nem csak beköszöntött a diktatúra hazánkba, hanem már fel is bátorodott.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4263_kie_vajon_a_rendorseg

Amexrap · http://amexrap.org 2013.04.11. 09:38:08

"Az a több tízezer ember, aki hó fogságában rekedt, és akár két éjszakát is kénytelen volt ott tölteni, mindent rosszul tud." - írod. De Pintér még ennél is ravaszabban érvel: azt állítja, h csak azok pampognak, akik nem voltak a terepen: amexrap.org/fal/pinter-csak-azok-pampognak-akiket-nem-kellett-menteni

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.11. 09:54:44

"Kié vajon a rendőrség?
Nincs már szükség az ártatlanság vélelmére sem, ma már nem kell jogerősen egy bíróságnak kimondania, hogy bűnös az illető, elég, ha Páva Zsolt lánya rámutat egy fotón.

.Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy ez az írás nem Nyerges Zoltánról szól, nem is Páva Zsolt pécsi polgármester lányáról, hanem arról, hogy lőttek a demokráciának, a jogbiztonságnak, a független rendőrségnek, ügyészségnek, bíróságnak és médiának. Vagyis nemcsak beköszöntött a diktatúra hazánkba, hanem már fel is bátorodott, a talpnyalók pedig nem mernek vagy nem akarnak szólni ellene, inkább kollaborálnak.
A múlté az ártatlanság vélelme, a múlté a jogbiztonság Magyarországon. Ma már semmi nem kell, csak egy befolyásos, hisztis, de ugyanakkor a saját karrierjét akár a családtagjain áttaposva is fényesítő öntelt politikus, és meg is van az ítélet. Az utóbbi években egyre gyakrabban jól bevált szokása a rendőrségnek, hogy talál egy szálat, azt jól felerősíti, majd már csak ezt a nyomot nyalja, mint maga által generált mézesmadzagot. „Találni kell gyorsan valakit, akire rá lehet bizonyítani” – általános elvárás ma mind a rendőrségen, mind az ügyészségen. Ne álmodjon senki, ezeknek a szervezeteknek nem az elkövetőket kell rács mögé juttatni, hanem valakit, akire rá lehet bizonyítani valamit. Most még politikai támogatást, sőt még a TEKetlen fiúk segítségét is megkapja a helyi erő. Igaz, csak egy piti bűnözőt kellene elfogni rendesen, minden nyomot és főleg lehetőséget megvizsgálva. De erre semmi szükség.
Egy polgármester lányát valami elvetemült megtámadta. Maximálisan egyetértek azzal, hogy aki ilyet tesz, az legyen mihamarabb börtönben, lehetőleg jó sokáig. Az viszont legalább ugyanekkora bűn, hogy ezzel az esettel kivételeznek. Naponta szüntetik meg ilyen és ehhez hasonló ügyek sokaságát, gyakorlatilag nem is nyomoznak, helyette inkább politikai megrendeléseket hajtanak végre a rend őrei.
De most ez a legfontosabb dolog az országban, árvíz, nyugdíjlenyúlás semmi ahhoz képest, hogy egy lánynak annyi esze volt, hogy szórakozása végeztével hajnalban elindult haza egyedül, gyalog. Egy gátlástalan ember pedig nem hazakíséri, hanem kihasználja e lányka butaságát, és megtámadja őt. Most nem hozakodik elő a belügyminiszter azzal, hogy vessen magára, aki elindul ilyen időben, most ugrasztja csaholó kutyáit, mert a főnök barátjának a lányát támadták meg. Akinek a nevét média, rendőr szájára nem veheti, vele senki nem beszélhet, ő csak szimplán Páva Zsolt lánya. Mindegy, ő mit akar, az a lényeg, hogy apuci neve minél többször elhangozzon, és lássa minden ember fia, hogy az ő lánya több, mint egy szimpla lány. Egy fél hadsereg védi már, pedig elég lett volna, ha apuci még ad egy ezrest taxira is a buli mellé.
Megvan az elkövető is! Igen, jól olvassák, nem ismeretlen tettes, vagy középkorú férfi, esetleg Ny. Zoltán gyanúsított. Nem, kerek perec Nyerges Zoltánt bűnözőt, elkövetőt keresi az egész ország, aki megkapja majd a maximálisan kiszabható nyolc évet, de lehet, többet is, mert visszaeső, ezt majd már eldöntheti a Tisztelt Bíróság, de a nyolc év már tuti. Nem kell itt a mellébeszéd meg a sok kötözködő bíró, ő volt, és kész, tessék elfogni. És főleg nincs már szükség az ártatlanság vélelmére sem, ma már nem kell jogerősen egy bíróságnak kimondania, hogy bűnös, elég, ha Páva Zsolt lánya rámutat valakire egy fotón.
A helyiek nem boldogulnak, hát szólnak nekik, hogy szóljanak a TEK-nek. Igaz, jogalap nincs rá, hiszen nem fegyveresen elkövetett bűncselekmény vélt (!) elkövetőjét kellene előkeríteni, de ez senkit nem érdekel, hiszen nem jogállamban élünk, bármit lehet, ha a polgármester azt mondja. Normális esetben a TEK a rendvédelmi szervek felkérésére elfogja a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverzett, ön- és közveszélyes személyeket. Kivéve a Páva lánya! És ezzel el is indul az a lavina, ami egyébként már elindult, csak nem kapott ekkora hírverést. A Fidesz vezére ugyanilyen retorika alapján korábban megnevezte a tévészékház „becsületes, rendes, tisztességes” szétverői ellen kivezényelt rendőrök politikai megrendelőit, most nyíltan csak úgy odaszól belügyminiszterén keresztül a rendőröknek, ki ne adjátok az engedélyt a gój motorosoknak. A rendőrség pedig végrehajtja a politikai utasítást.
.És mi köze mindehhez Debrecennek? Annyi, hogy a polgármester korcsolyázó lányáért anyuci vagy apuci megy, így neki nem eshet baja. De egy, a szolgálatban lévő rendőrök előtt történő életveszélyes fenyegetés esetén nem indul eljárás, ha azok az elvetemült emberek követik el, akikkel a polgármester rendszeresen összejár? Ha néhány diák meg akarja tekinteni a közgyűlési cirkuszi mutatványt, akkor Kósa Lajosnak állítólag csak egy telefonjába kerül, és nem másnak, mint a város rendőrkapitányának kell végigülnie a tanácskozást, miközben kommandósok várnak bevetésre járó motorral a debreceni városháza oldalában. Kit kell szolgálniuk, kit kell védeniük?"

Netuddki. 2013.04.11. 10:26:28

A fidesz veszélyes kommunikációt folytat. Mármint a saját hitelességére veszélyeset. Ez a "minden szép minden jó, qrva jól végezzük a dolgunkat" kommunikáció ugyanis teljesen hiteltelenné teszi a fidesz kormányt. Az emberek többsége ugyanis nem hülye ebben az országban. Ezt a kommunikációt kb.20-30évvel ezelőtt lehetett csinálni, de az információ szabad áramlásának a korában qrvára gázos. Fideszdroidok! Szóljatok a köpcösnek! Le van maradva 30 évvel...

Netuddki. 2013.04.11. 10:48:00

@kovi1970: Nem mintha lenne hitele a fidesz kormánynak...