Trafik-ügy: hálózatépítés Cosa Nostra módra

Dorosz Dávid

2013
04/29

Az elmúlt napokban kitört trafik-ügy még a menetrendszerű fideszes korrupciós balhék közül is kiemelkedik. Egyrészt a pofátlanságával, másrészt valódi tartalmával.  Mert az egész sokkal többről szól mint a cigi…

 mafia-family-tree.jpg

A haveroknak juttatott trafik koncessziók nem a dohányforgalmazásról, sőt még csak nem is a Lázár János kedves gesztusa alapján biztosította extraprofitról szólnak. Persze ezek is fontosak, de csak a terv egyes elemei, nem a lényege. Lényeg ugyanis - mint mindig a Fidesz esetében -a hatalom.

Mert az, hogy egy kisebb településen ki az, aki kizárólagos jogot kap trafiküzemeltetésre, az kőkemény hatalmi kérdés. Akinek ilyen trafikja lesz, az egyben környék meghatározó vállalkozója, a helyi elit Fidesz által bebiztosított tagja lesz.  Olyan ember, akinek a szava, döntése számítani fog. Olyan ember, aki sokakat tud befolyásolni ilyen-olyan eszközökkel.

Olyan ember, aki hálás annak a kéznek, amelyből a falatot kapta. Azaz, amikor Orbán Viktor és Fidesz lehívja a neki tett szívességet, szó nélkül ugrani fog. Ez pedig mikor máskor lenne, mint 2014-ben, a választások előtt?

Ez a lényege a trafik-ügynek: az egész buli nem más, mint nettó politikai hálózatépítés.  Ezek a trafikok lesznek szerte az országban a Fidesz előretolt helyőrségei, a párt ezeken keresztül ágyazódik be még jobban a mindennapi életünkben, ezeken keresztül kerül közelebb hozzánk. Cigi pedig mindenhol kell, azaz ezzel mindenhova el lehet jutni. Azt pedig könnyű belátni, hogy egy-egy ilyen üzlet sokszor a helyi élet központja, ahol naponta tömegek fordulnak meg. Az, hogy egy ilyen boltban mi, hogyan történik, közel sem mindegy: ez nagy mértékben tudja a helyiek életét befolyásolni. Vidéki kistelepüléseken például nagyon nem mellékes, hogy trafikokban lehet-e majd független újságokat venni, vagy csak Magyar Nemzetet.

Ilyen kis helyőrségek pedig fantasztikus lehetőséget teremtenek egy választási kampány alatt: így ezek a trafikok lényegében helyi Fidesz irodaként tudnak működni. Választási vereség esetén pedig kiváló ellenállási pontok lesznek, ahonnan kiindulva vissza lehet térni a hatalomba. Hiszen mint tudjuk a haza, azaz Orbán Viktor nem lehet ellenzékben. Az egész ügy fontosságát mutatja, hogy mikor elkezdett kiborulni a bili, a Fidesz máris benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, aminek alapján minden a trafik pályázatokhoz kapcsolódó kínos kérdést el lehet sunnyogni. Nem véletlen, hogy ezt még semmilyen más ügyben nem tették meg.

Mert a Fidesz számára trafikügy a megvalósult cosa nostra, azaz a mi ügyünk. Mi döntünk, a mi haverjaink kapják meg helyeket, a mi hálózatunk épül, a mi kampányunkban kapnak majd szerepet az üzletek. Ez a hálózat pedig kiegészülve a Kubatov-listákkal, a Simicska-Nyerges banda gazdasági területfoglalásával, a Pintér Sándor felügyelte titkosszolgálatokkal és más jól elhelyezett társakkal már egy nagyon komoly polipszerű hálózatot ad ki. Ez egy olyan politikai maffia, ami mindenhová beférkőzik, mindenkit ellenőrizni akar.

A bűnüldözés története megtanította, hogy az ilyen nagyon jól szervezett maffia csoportokat csak erős szervezettséggel, tudatossággal lehet legyőzni. Akkor viszont le lehet.

Nekünk is ezt kell tennünk, ezért kell dolgoznunk.


(Fotó: howstuffworks.com)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

2 komment

Címkék: demokrácia Fidesz Orbán Pintér

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr305253174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajtony 2013.04.29. 22:22:02

Kedves Dávid! A chamtrailes őrülteknek ez eszébe se jutott. Ma tiéd a sárga trikó. :-)

narmer 2013.05.06. 10:48:11

Soha nem gondoltam volna ,hogy egy tetves vidéki trafik a Fidesz előretolt hadállása, helyőrsége, bástyája, biztosítéka, alkimista műhelye, aranycsinálója,ki és befizető helye, légiós pihenője, fegyverraktára, muníció készletezője..Az meg, hogy mit lehet kapni majd ott a Magyar Nemzeten kívül végtelen távlatokat nyit meg előttem, ugyanis a házunkban lévő hirlaposnál délután már nincs Magyar Nemzet, ellenben fürödni lehet a Népszabadságban.Hát ez a különbség az élet és a szerző között. Csak így tovább a Rejtő jenői mélységekig.