A tini pénztárgépguru és a trafikbiznisz

Dorosz Dávid

2013
05/29

Újabb gyönyörű részletek derülnek a ki a fideszes trafikmutyiról.

trafik-maffia.jpg

A szívem megszakad: először is, mint az köztudott, szénné nyerik magukat a fideszes klánba tartozó trafikosok, majd pedig indulásukkor rögtön belefutnak többszázezer forintos pénztárgépvásárlásba, hogy aztán a gépek üzemeltetése akár havi tízezres költségeket jelentsen számukra. Mondhatjuk, sebaj, majd a Fidesz-polip csurgat erre költségeket. Egy-két közbeszerzés, adófizetők pénzének megcsapolása, különadó az ellenzéki szavazók számára levegővétel címén, és már meg is van a keret. Csak hogy nyilván vannak olyan győztesek is, akik nem olyan spin off-figurák, mint egyes sztárok, akik képessé válnak keddről szerdára trafikmogullá alakulni, hanem évek óta trafikból élnek, forrásaik viszont a fejlesztésekre távolról sincsenek meg.

Némi iróniával azt is mondhatjuk, nincs miért aggódniuk: bár már május elsejétől üzemelniük kellene a NAV-hoz bekötött pénztárgépeknek, azoknak még egyetlenegy engedélyezett típusa sincs. Varga Mihály szerint nem gond, ha nem mindenhol működik NAV-kompatibilis pénztárgép, egy hónap a türelmi idő. Azaz csúszás van. A trafikgyáros párt trafikmoguljaira nézve további rossz hír, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek jogában áll előírni az értékesítéshez és NAV-bekötéshez használandó, általa kiváltott szoftvert. Azonban a „dohányboltok adatszolgáltatását ellátó szoftverrendszer kialakítása kapcsán az ajánlásról még nem született meg a végső döntés” – olvashatjuk a Népszabadságban.

Áll tehát a rendszer, fogalma nincs itt senkinek, hogy mi a helyzet, megannyi kérdés (és innentől „átadom” a szót a Népszabadságnak): „a rendszer egy hardverből és egy működő szoftverből áll, hogyan lehet kész terméket kínálni, ha a szoftver követelményeiről nincs is hivatalos döntés? Persze felmerül az is: milyen paraméterek és elvárások mentén fejlesztették rendszereiket, illetve honnan voltak információik a követelményekről?

Az egyik leghevesebb piacszerző aktivitást a Timing In Central Europe (Tice) Kft. tanúsítja. Annak ellenére, hogy igazi kezdő vállalkozás, az első üzleti évén sincs túl, és a jövőben várható nem kis haszonból igen fiatal emberek részesülnek majd. Noha telefonos érdeklődésünkre pergő üzletmenetről és több ezer érdeklődőről számoltak be, igazi garázscégnek tekinthetők: miközben az ország minden részén vannak értékesítőik, a Ticét tavaly december 18-án négy és fél millió forintos törzstőkével alapították. Tóth Csaba András ügyvezető harmincnégy éves, a többségi tulajdonos Tóth Szabina Éva pedig még a huszadik életévét sem töltötte be. A hölgy március tizenegyedikén szerzett üzletrészt a cégben, azt megelőzően Tóth László volt a többségi tulajdonos, aki Tóth Szabinával ugyanarra a lakcímre volt bejelentve, amikor belépett a cégbe – ez derül ki az Opten cégadataiból. A debreceni és tiszaújvárosi fiataloknak egyébként sokat kell majd utazgatniuk, ha tulajdonosként és ügyvezetőként ki akarják venni a részüket cégük mindennapi életéből. Annak székhelye ugyanis egy budapesti, Petneházy utcai irodaházban van, ahol a bérlőket felsoroló táblán legalul bújik meg a cég neve. Ebből arra lehet következtetni, hogy ők a legújabb bérlők az épületben.”

Pont. Nincs több kérdés. Még hogy nincs kreativitás és kezdeményezőképesség hazánkban. Lám, egy húszéves, élete és karrierje elején lévő hölgy cégtulajdonossá lesz – ebben önmagában nincs gond, Mark Zuckerberg is ennyi idős volt, mikor útjára indította a Facebook-ot, aki tud, az húszévesen is tud –, csak éppen a tulajdonoshölgy még maga sem tudja, hogy mire szerződött, mi a feladata, miben vesz részt.

Na, ez a történet jellemzi a legjobban ezt a trafikbizniszt és azt a „hangulatot”, ami belengi. Átláthatatlan viszonyok, adózási trükközések, földből sok öntözéssel kinőtt cégek, amelyek hirtelen a nagy nyertesei lesznek a biznisznek. A trafikosok szerint ugyanis a pénztárgépet 390 ezer forint plusz áfáért vásárolhatják meg a Ticétől, majd pedig további tízezer forintért beléphetnek a „Tice Klubba” is. A Tice viszont kedvezményt ad pénztárszalagra, de ha a trafikos a garanciákat egyről öt évre szeretné kiterjeszteni, akkor csak az általuk forgalmazott gyújtót forgalmazhatja. Kész ez az egész.

Trükközések, adózási cselezgetések, majd pedig sarcolás – ez az új üzleti modell Simicska Magyarországán. A válság és a bukás modellje.

(Fotó: nyultuk.com)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

3 komment · 1 trackback

Címkék: demokrácia költségvetés Fidesz Orbán Semjén PM

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr425332102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fideszes törvények végső célja 2013.05.29. 15:21:54

A devizahitelesek megsegítésére szánt ócsai program nagyjából mindent elmond a kormányról. 2,36 milliárdból, tehát rózsadombi négyzetméter árakkal felépítettek 80 házat a semmi közepén, ahonnan minden legalább 4-5 km-re van (buszmegálló, bolt, óvoda,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotkodus 2013.05.30. 13:52:35

szerintem továbbra is ez a fidesz legnagyobb politikai baklövése.

2-3 millió dohányos fogja nap mint nap megvenni a drágább cigit, úgy, hogy tudja, hogy az árkülönbözetből egy csókos fideszes gazdagodik.

fidesz elvtárs kell legyen a javából az, aki fél év után még mindig szívesen fizet... lehet, hogy sok szavazatot lehet nálunk nyerni azzal, hogy valaki nemzeti érdek követének adja ki magát, de szerintem alábecsülték az ősi magyar irigység mozgósító erejét...

egy szavazatot sem nyernek ezzel (csak hithű fideszes elvtársak nyertek), veszíteni viszont - szerintem - sokat fognak...

ha mindehhez hozzáadjuk azt, hogy az ellátás is veszélybe kerülhet a megkésett adminisztráció miatt, azon sem csodálkoznék, ha néhány trafik vitrinje bezúzva, végezné... én nem fogom a trafikosokat sajnálni (és vélhetően nem vagyok egyedül ezzel)...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.30. 15:15:06

alig szívok pár szálat naponta, most kell leszokni a picsába

zsanyibácsi 2013.05.30. 15:48:29

Megnéztem a Timing In Central Europe Kft honlapját - tice.hu - és valóban kínálnak 390000 Ft-ért vagy havi 7000-ért "mindentudó" online pénztárgép rendszert. Illetve a TRAFIPAKK csomagjuk annál sokkal több. Ajánlom mindenkinek, aki dohánybolt-ban utazik, hogy nézze meg. A többi hasonló pénztárgépes rendszerrel nem lehet összehasonlítani, sem szolgáltatásban, sem árban. Mostanában sokan ekézik a TICE-t, de szerintem ez csak ellen kampány a többi pénztárgépes cég megbízásából.