Az ügynökbarát politika 23 éve

Dorosz Dávid

2013
06/13

Az ügynökkérdésben 23 éve megy az elhallgatás, a sunnyogás. "Az én ügynököm jó ügynök, a tiéd egy kommunista áruló"- a Fidesz, az MSZP együtt játszották ezt a játékot. Ennek véget kell vetni: egy korszakváltó kormánynak rendeznie kell a kérdést.

20120420-egy-irat-fedele-az-allambiztonsagi.jpg

2002 nyarában minden benne van, amivel szakítanunk kell a 2014-es kormányváltás után. Kezdődött a politikai nyár a D-209-es üggyel. Megtörtént az, amitől mindenki joggal tarthatott: egy múltját nem tisztázó politikai osztály bele szaladt  egy nagy pofonba. Így lett: Magyarország miniszterelnöke egy ügynök lett. Aki persze az elején tagadott. III/II-es ügyosztály lovagja volt ő, és ez oly annyira nem zavarta az MSZP-t és az SZDSZ-t (bár az utóbbi esetében voltak páran, akik a pártból kiléptek), hogy hatalomban tartották az SZT-tisztet. Meg is lett az eredménye: Medgyessy Péter bele kezdett 100 napos terveibe, az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ képviselői meg teljes erőből nyomták a gombokat. A program felemelkedést nem hozott, viszont a költségvetés fejreállítására nagyon jó volt. Ez egész vége az lett, hogy hazánk aztán a 2004-es uniós csatlakozással rögtön a kötelezettségszegési eljárásba landolt. Erre válaszul útjára indultak a megszorítások, ugrándozott a pannon puma, jött a leszakadás, és az elszegényedés. Mindennek tetejére jött rá a Fideszes kétharmad, aki maga embertelen, szegényeket elnyomó kormányzásával.

A 2004-ben megbuktatott Medgyessy Péter múltja Gyurcsányt Ferencet oly annyira nem zavarta anno, hogy az egykori állambiztonsági tisztet rögtön utazó nagykövetnek nevezte ki. Végül is, ki lehet erre a pozícióra alkalmasabb jelölt, mint egy ügynök.

Medgyessy még mindig aktív, a technokrata szakértelmiségi módjára rodeózza a televíziós csatornákat, a jobboldali fórumokon rendszeresen elmondja, hogy a 100 napos program mennyire jó, az utána lévők pedig mennyire rosszak voltak.

A jobboldali csatornákon természetesen nem feszegetik a D-209-es múltat. Miért is tennék, hiszen a Fidesz-KDNP folytatja a kádári, posztkommunista hagyományt és elzárja a múltat. Orbánék folyamatosan leszavazzák az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló ellenzéki kezdeményezéseket – mi aláírásunkkal támogattuk. Tőlük nem lehet várni, hogy valaha igent nyomnak. Nem akarják kutathatóvá tenni a múltat, bevallani azt. Ezzel nincsenek egyedül.

Mert az elmúlt két évtized nem szólt másról, mint a sunnyogásról és a maszatolásról: mindenki rejtegette a maga ügynökeit, és szivárogtatással zsarolta a másikét. „Az én ügynököm jó ügynök volt, belülről bomlasztotta a rendszert, a tiéd egy mocskos kommunista áruló”- röpködtek a nagyívű gondolatok mindkét oldalról. Mindezt úgy, hogy a magát összehúzott szemöldökkel, kérlelhetetlen antikommunistának beállító Fidesz rendezvényeinek színpadán lényegében nosztalgia találkozót tarthatna az 1986-os MSZMP KB.

Ezzel az elhallgatási körrel csak négy csoport ellen vétett a politikai elit: a megfigyeltek és a rendszer áldozatai, az ügynökök és a teljes magyar társadalom ellen. Mert mindenki rosszul járt azzal, hogy miközben a felszínen ment a maszatolás, addig a politika mély bugyraiban pár a 1980-as évek végén jól helyezkedő kiválasztott szabadon bizniszelhetett, zsarolhatott, mozoghatott az aktákkal, és benne rejlő információkkal.

Ezek után csodálkozunk bármin is? Azon, hogy 1994-1998 között a kétharmad ellenére sem történt semmi. Azon, hogy nem zavarta a baloldalt és a liberális pártot, hogy III/II-es ügynök viszi az országot. Remek dolog, hogy ma már mindenki, akinek fontos a múlt és a jövő (!) nyitni akar.  De akkor vajon miért nem akartak? Akkor miért nem léptek? A mostani baloldali nyitnikék kezdeményezések csak akkor lehetnek hitelesek, ha erre a kérdésre is tudnak nyíltan válaszolni.

Éppen ezért az Együtt 2014-PM szerint nincs remény a korszakváltásra a múlt megismerhetősége nélkül. Az egyrészt-másrészt érvelés az ügynökkérdés kezelése során a beismerése annak, hogy a „beszélő” nem akar tisztánlátást. Olyanok, mint a jelenlegi kétharmad: sunnyognak tovább.

Félreértés ne essék: nem elszámoltatás kell, nem üldözés, nem stigmázás, nem bezzegezés, hanem megismerhetőség. Nem kell semmi nagyon újat kitalálni. Más országok is jártak hasonló cipőben, és oldották meg a kérdést eredményesen.

Nem vagyunk elkésve, még most is lehet lépni. Nemcsak lehet, hanem kell is. Az Együtt 2014 és a PM hajthatatlan a kérdésben: nincs kompromisszum, nincs folytatás a múlt megismerhetősége nélkül. Elég volt a rejtegetésből, a jogi köntösbe bújtatott eltakarásból, abból, hogy a történészeket pereljék be, amikor azok a munkájukat végzik. És elég volt abból a politikai osztályból, akik tagjai szerint egy kormányban ülhetnek ügynökök, ha mieink voltak.

Mert nincs igazi kormányváltás, ha nincs korszakváltás.

 (Ajánlom nektek ezt a nem olyan régen megjelent könyvet. A következő link alatt még azt is megnézhetitek, hogy voltak-e a közeletekben tiltott lakások.)

(Fotó: MTI/Balaton József)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

2 komment · 1 trackback

Címkék: ügynök Fidesz Orbán Pintér Parlament

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr845358476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ügynökbarát politika 23 éve 2013.06.13. 14:52:01

„Az én ügynököm jó ügynök, a tiéd egy kommunista áruló” – a Fidesz, az MSZP együtt játszották ezt a játékot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.06.14. 15:07:05

Basszus,rákattintottam a tiltott lakások listájára.
A XIII. Ker. Visegrádi u. 67/a szíven ütött, mert gyermekként a 67/c-ben laktam. A szüleim úgy tudták, hogy a 67/a-ban belügyi öröklakások vannak. Mi tanácsi lakásban laktunk a 67/c-ben. Magam is jártam 7-10 éves koromban az ominózus épületrészben. Remélem, hogy nem éppen azon családoknál, akik "szerződéses" résztvevői voltak ennek a rendszernek. Nagyot csalódnék, de ahogy olvastam a konkrét emelet és ajtó számok már az aktákban sem szerepeltek, így sohasem tudom meg, hogy gyerekként kihasználtak-e szüleimmel szemben, mikor az abban a lakásban élő családtagok érdeklődtek szüleim iránt.persze ez az érdeklődés nem haladott meg semmilyen gyermekésszel fel nem foghatót. De,azért ott bújkál a kisördög.

CSENDES 2013.06.14. 15:07:59

@CSENDES: hülyeséget írtam, nem tiltott, hanem találkozási lakások. Nem tudom miért írtam ilyen marhaságot.