Megint az erdélyi magyarok vesztettek

Dorosz Dávid

2013
08/14

Băsescunak nyilvánvalóan elmentek otthonról. De ahhoz, hogy ilyen elfogadhatatlan dolgokat mondogathasson nagyon kell az őt még pár éve ölelgető Orbán Viktor, a Fidesz erdélyi nyomulása, meg persze Vona Gábor szánalmas szájhősködése. Vesztesek is vannak, nem is kevesen. Erdélyi magyarságnak hívják őket.

 20130813-orban-viktor-es-traian-basescu13.jpg

 

Elültek az első hullámok a román államfő (Traian Băsescu) már ismert mondatai kapcsán. Előzménye Tusványos és a rendezvény utóélete. A magyarországi jobboldali politikusok megint a szokásos menetrend szerint nyomták az ipart. Melldöngető beszédeikben jól megrakták a tüzet, beültek a szolgálati autókba, kérdezték munkatársaikat, mi a következő programpont, majd berregett a motor, indulás Budapestre. Ők mennek, maguk mögött pedig olyan mondatokat hagynak, amelyek tulajdonképpen romok. Romok, amelyek már rövid távon is maguk alá temethetik a helyi magyarság céljait. Ennek a politikai fantáziavilágból táplálkozó nemzetpolitikának csúfolt belpolitika-exportnak a külhoniak számára vannak súlyos következményei. Orbán láthatóan a belpolitika és a határon túli politikát egymás szinonimájának fogja fel. Simicska miniszterelnök és különítménye tehát megint megrakta a tüzet, majd pedig az exportszélsőség, azaz Vona Gábor olajat öntött arra.

Ismerve az évek óta fennálló feszültséget, minderre nem is lehetett „más” válasz, mint amelyet Băsescu tett (aki TGM-mel jellemzésével élve, „ravasz róka, aki túl jár még a saját eszén is”), akinek reakciója és kitiltási ötlete éppannyira életképes és megalapozott, mint Vona Trianon-videojáték háborúja. Băsescu mindenesetre szembefordult politikai barátjával, akivel korábban Tusványoson közösen léptek fel, ő maga mint díszvendég. Sőt 2012-ben Orbán még arra szólította fel a külhoni magyarságot, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson – ez ugye a Ponta- Băsescu mérkőzés volt, amelyet utóbbi nyert, és az otthon maradás Băsescunak kedvezett.

Most Băsescu fellengzősen a világba kiáltja, hogy Tusványos nem ott lesz, ahol lennie kell. Mondhatnánk, hogy egy betiltáshoz komoly és megalapozott jogi érvek szükségesek, ahogyan az is elfogadhatatlan állítás, hogy Tőkés László román állampolgársága is „vizsgálatot kíván”. Azért mert valaki más politikai állásponton van, attól még nem kerülhet állampolgárságtól történő megfosztás eljárása alá.

Hozzá kell tennem: nem tekintem fenyegetésnek a román államfő szavait. Ugyan. Nem szükséges ugyanis jobban hiszterizálni ezt a kérdést, mint azt a magyarországi jobboldal egyébként is felelőtlenül teszi. Nem lenne jó Orbán-kottájából játszani. Ez ugyanis a céljuk.

Viszont ez a politikai adok-kapok bármennyire is csak egy nyári nyilatkozatháborúnak tetszik, több annál. Nem játék ugyanis az, hogy magyarországi jobboldali politikusok átmennek a határ túloldalára, majd pedig olyan nyilatkozatokat tesznek, amellyel az adott országot tulajdonképpen nem létezőnek tekintik, majdhogy nem arra nem buzdítják az ottaniakat, hogy lázadjanak fel a román jog ellen, fogjanak eszközöket, és küzdjenek az utolsó erejükig a…, miért is?

Ennek az árát viszont a határon túli magyarok fogják megfizetni, nem pedig Tőkés László vagy Orbán Viktor. Miért kergeti bele a román közvéleményt a verbális izmozásba Orbán, miközben tudja, hogy ezzel nem hogy egyhelyben jár, hanem visszafele halad. Június 4-én ezt írtam a Népszabadság hasábján: „A mindenkori magyar kormány alapvető küldetésének kell lennie, hogy támogassa és segítse a külhoni magyarok legitim képviselőit. Az ő akaratuk szerint, nem pedig a budapesti képzelet birodalma alapján gondolja el a külhoni magyarságot. Egy korszakváltó magyarságpolitika szerzett jogot vissza nem vehet, ahogyan el kell utasítania azt is, hogy külhoni magyar honfi társaink a szociális irigység tárgyát képezzék. A korszakváltó magyarságpolitika egy új hazafiság jegyében nem alattvalókat, hanem partnereket keres minden magyar közösségben. Nem megbélyegezni, hanem segíteni akar. Soha nem használja a nemzet fogalmat politikai furkósbotnak, senki magyarságát nem kérdőjelezi meg. Lehetőségeket, segítséget, nem pedig parancsokat ad. Az európai intézményekben is eredményesen képviseli a külhoni magyarok érdekeit, és támogatja az olyan európai polgári kezdeményezéseket, amelyek elősegítik a hatékony érdekképviseletet és kisebbségvédelmet.”

A külhoni magyarok ezt kérik a magyarországi politikusoktól, nem pedig azt, hogy a 2014-es magyarországi kampány vagy a román kormány és államfő politikai játékszerei legyenek. A kormány és határon túli szatelitszervezeteinek és futtatott politikusaiknak nem ugyanaz az az elképzelésük a jelenről és a jövőről, mint a külhoni magyaroknak. A Fidesz jelen pillanatban nem arra viszi a dolgokat, hogy nagyobb biztonságban, több joggal, sikeresebbe lehessen magyarként élni Erdélyben.

Ki járt ezzel jól? Senki. És ki a legrosszabbul? A külhoni magyarság. Ezen pedig egyetlen augusztus 20-i, nemzetegyesítő frázis sem fog változtatni.


(Fotó: Origo)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

35 komment · 1 trackback

Címkék: határon túl külügy Fidesz Orbán EU Semjén

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr785460725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.15. 10:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

notib 2013.08.15. 14:43:28

DoroszDávid: el vagy tévedve, az EU alapokmánya garantálja a kisebbségeknek az autonómiához való jogát, mivel erre Románia nagy ívben sz...ik, és eddig ez ügyben csak a Fityisz meg a Jobbik próbált egyáltalán tenni valamit, a balliberális díszdemokraták csak hallgattak mint sz..r a fűben, sőt még ellene is dolgoztak, ld. pl. a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson tanúsított "vitéz helytállásuk", a Reding nevű hiéna is hallgat, azért azt sikerült elérni, hogy lassan-lassan, de az EU-ban is ráébrednek, hogy románia autonómiát, csak a moldovai románok esetében képzel el, most arról nem is beszélve, hogy még a suszter Csau idejében is létezett Magyar Autonóm Terület, amit Csau egy tollvonással végül is megszüntetett, akkor ugyan úgy kussolt Európa mint most, valakinek szólnia kell, mert a derék románok a hallgatást beleegyezésnek veszik...

bizony Doroszkám, vagy nagyon fiatal, vagy nagyon együgyű, de akkor meg miért irkálsz mindenféle sületlenséget...

az erdélyi MAGYAROK csak akkor veszítenek, ha magukra hagyjuk őket...

bizony ám, kis butus...

-JzK- 2013.08.15. 14:45:24

Gondolom a szerző úgy gondolja derék ballibként, ha a helyes megoldás a megalkuvú-bepucsító külpolitika a kisantant felé. "Minek provokálja őket, nem kell magyarkodni, tanuljunk meg kicsik lenni" - hangzik az öngyülölő paneproli kispolgár hozzáállássa, és kb. így nyilatkozik meg minden történelmi kérdésről.

-JzK- 2013.08.15. 14:46:30

GELENCSÉR FERENC:
Románia hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit
Átlagban minden tíz évben egyszer.

George Jonas, kanadai író szerint, ha lehet az egyes nemzetek erényeiről beszélni, úgymint a németek lelkiismeretes munka etikájáról, akkor lehet azok jellembeli hibáiról is beszélni. Jonas, negatív példaként, a világ összes államai közül, Romániának a szövetségesei iránti megbízhatatlan magatartását említi.

1. Románia a Balkán háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét Bulgáriát, és ezért jutalmul háromezer négyzetmérföld területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől, Bulgáriától.

2. Semmibe vette az Osztrák Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a Szövetséges hatalmaknak nagyobb esélye van a győzelemhez, titkos szerződést kötött az Antant hatalmakkal, és 1916 - ban megtámadta Magyarországot.

3. Megszegte az Antant hatalmakkal kötött szövetséget és békét kötött a Központi hatalmakkal (Bukarestben)

4. Megszegte a bukaresti békét és a Monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot.

5. Elárulta a Szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára állt, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért, 1940 - ben visszaadta Erdélyt Magyarországnak.

6. Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta a Tengely hatalmakat, átállt a Szövetségesekhez és ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt.
Jonas szerint, Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében.

(George Jonas: "Beethoven's Mask" ("Beethoven álarca") c. könyve 2005 - ben jelent meg. Key Porter Books ISBN 1-55263-710-7)
Kaslik Péter, cambridge, Ontario, Kanada

notib 2013.08.15. 14:47:49

DoroszDávid: elnézést, de nem vettem észre, hogy PM-tag vagy, így már nem csodálkozom a hülyeségeden, ennél csak az a rosszabb, ha gerinc sincs, hát az LMP-t szépen cserben hagytátok, a gerincesség nem a ti műfajotok, még jó, hogy 2014.ben eltűntök a süllyesztőben...

sztrugackij 2013.08.15. 14:57:36

@notib: "az erdélyi MAGYAROK csak akkor veszítenek, ha magukra hagyjuk őket..."

Könyörgöm, hagyjatok minket magunkra!
Higgyétek el, ha túléltük a Ceausescu-féle nemzetiségi politikát, a mostanival is megbírkózunk!
Eszetekbe se jusson megmenteni minket, mert végünk!

milyen szép a Vértes, ó 2013.08.15. 14:59:12

És akkor gyűlnek ide is a funkcionális analfabéta kamujobbos idióták, hogy büszkén felmondják a 'mert a ballib'-mantrákat. Egy szót sem értettek meg a posztból, annyira, hogy valahogy sikerül pont az ellenkezőjét kihozni belőle? Olyan a helyesírásuk és a fogalmazásuk, mint egy tízéves páviáné? Hát igen, az ilyesmi szériatartozék a műnemzetieknél. :))

milyen szép a Vértes, ó 2013.08.15. 15:02:15

@sztrugackij:

Remélem, nem gondoltad, hogy az erdélyi magyarokról szól a melldöngető pózolás. ;-)

Párezer szavazat meg mindent megér.

notib 2013.08.15. 15:05:54

@sztrugackij: csúnya, sumák ballibes bohóc, ne nyilatkozz az erdélyi MAGYAROK nevében, rosszul áll...

sztrugackij 2013.08.15. 15:06:34

@-JzK-: Ugye, mennyivel gerincesebb utolsó percig bujkálni egy őrült tömeggyilkos seggében!Kitartani a végsőkig egy világuralmi terv mellett, leeső morzsák reményében, ártatlanok milliói lemészárolása árán is.
Hát,legyen ez a ti büszkeségetek!

OftF 2013.08.15. 15:15:08

Tényleg a szadesz hagyta el az LMP-t! :)

sztrugackij 2013.08.15. 15:16:10

@notib: "csúnya, sumák ballibes bohóc, ne nyilatkozz az erdélyi MAGYAROK nevében, rosszul áll... "

Jajj, ti azt hittétek, mindenki imád odaát titeket?
Erre jön egy csúnya, erdélyi bácsi és hazaküldené ezeket a tiszta szívű, törzskönyvezett magyarokat?
Nincs nálatok, Magyarországon elég tennivaló?
Hiszen annyi négyéves cigánygyerek van még, akiket közismert hősiességetekkel hátba lőhetnétek!

notib 2013.08.15. 15:16:54

@milyen szép a Vértes, ó: lehet, hogy szép a Vértes, de azért a hülyeséget ne terjeszd, az összes erdélyi szavazat összesen 2, (KETTŐ !!!) mandátum sorsát dönti el...

ezt azért illene tudni...

notib 2013.08.15. 15:21:49

@sztrugackij: pofátlanság, hogy erdélyi magyarnak adod ki magad, te "az erdélyi bácsi", ne röhögtess, nálad még Megyó is különb, aki valóban Erdélyből települt át...

milyen titeket ???

a kolozsvári, kézdivásárhelyi barátaim, nem imádnak, szeretnek, de ehhez neked semmi közöd, ál-erdélyi bohóc....

sztrugackij 2013.08.15. 15:27:44

@milyen szép a Vértes, ó:

Ocsmány politikai húzás egy szomszédos országban konfliktust kreálni, csak hogy kiszolgálják az itteni, nemzettudat túladagolásban szenvedő szavazóikat.

-JzK- 2013.08.15. 15:31:14

@sztrugackij:
Mert Sztálin az nem egy őrült tömeggyilkos volt, ugye? Mintha a szövetségesek nem követtek volna el háborús bűnöket. Mintha ők nem zárták volna emberek százezreit koncentriciós táborba származási alapon (USA: japánok, németek). en.wikipedia.org/wiki/Allied_war_crimes_during_World_War_II
en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_crimes
A románok mindig átállnak, nem csoda, hogy Basescu is hátbadöfte Orbánt, pedig a hatalmát is neki köszönheti.
Az igazságot ki kell mondani: a románok sanyargatják és asszimilálni igyekeznek a magyarokat, ez ellen jogi biztosítékok kellenek. És a ballib panelproli kispolgár nyüszít, hogy "jaj, minek magyarkodni, húzzuk meg magunkat", mintha azzal Fletóék olyan kurva sokat elértek volna. Károlyi is ezzel próbálkozott, hogy legyünk velük szerények és odaadóak, az talán enyhíti a vérszomjukat. Hát finoman szólva sem jött be.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarelleness%C3%A9g

Elijah_Baley 2013.08.15. 15:31:27

tusványosra amúgy csak a politikabuzi katkók járnak, normális ember vámávekén bulizik közbe.

Elijah_Baley 2013.08.15. 15:33:03

eccer voltam ott, a legértékesebb dolog a kétliteres flakonyos bucsecs volt, és azt is én vittem oda...

Sicu Lus 2013.08.15. 15:36:30

@sztrugackij: "Eszetekbe se jusson megmenteni minket, mert végünk!"

Netene, hátosztán tekenyőt a belednek hoztál-e, kicsibarátom? :)
Amúgy téged senki sem akar megmenteni, ha jól értem neked Erdély már "odaát"...

J.László 2013.08.15. 15:39:18

Jópofa, amikor pont a libsik aggódnak a külhoni magyarokért.

sztrugackij 2013.08.15. 15:40:07

@notib: "a kolozsvári, kézdivásárhelyi barátaim, nem imádnak, szeretnek, "

Így elsőre teljesen hihetetlennek tűnik, hogy képes valaki egy ilyen seggfejet szeretni,de biztosan találtak valamit a primitívség álcája alatt, ami tetszik nekik.
Becsüld meg őket!
Egyébként, ha szigorúan vesszük, tényleg nem erdélyi vagyok, hanem partiumi.
Ha albán lennék, akkor sem tanácsolnék mást, mint hogy ne pofázz bele 600 kilométerről a nemzetiségi politikába.

Elijah_Baley 2013.08.15. 15:40:31

amúgymeghát jövőre leváltják a vérbe, azért próbál maga körül annyi nyálat verni, asse felejcsük el, a pontai empícsment kísérlete tavaly elég csücskös volt, és erdély nem épp támogatásáról biztosította az öreget. tom, a péem meg a többi megélhetési politikus ezt inkább nem veszi figyelembe, egyfelől mer asse tuggya miről van szó, másfelől mert ebbe nehéz beleorbánozni.

old_field 2013.08.15. 15:42:04

" Nem játék ugyanis az, hogy magyarországi jobboldali politikusok átmennek a határ túloldalára, majd pedig olyan nyilatkozatokat tesznek, amellyel az adott országot tulajdonképpen nem létezőnek tekintik, majdhogy nem arra nem buzdítják az ottaniakat, hogy lázadjanak fel a román jog ellen, fogjanak eszközöket, és küzdjenek az utolsó erejükig a…, miért is?

Ennek az árát viszont a határon túli magyarok fogják megfizetni, nem pedig Tőkés László vagy Orbán Viktor"

miről beszélsz szerencsétlen....!??
aljas románok még a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat sem tartják be ! sem a trianonból rájuk vonatkozó kötelezettségeket !!
erről pofázzatok !!
ezekben garantálva van 1 olyan fokú autonómia, ami sosem valósult meg !
szabadságharcos libsik...ez nem téma ?
ez nem ér meg 1 büdös index címlapot ??
mert magyarokról van szó ??
ez a kisebbség más, mint a többi európai??
miért lenne ez így libsik ?
csak azért, mert magyarok ?
és sosem adatott meg nekik, hogy eldöntsék melyik/milyen országban akarnak élni...!?
erről írj, hülye gyerek...

sztrugackij 2013.08.15. 15:59:01

@-JzK-: Nem értelek.
Mióta mentenek egy népirtást egy másikkal?
Sztálin is elmebeteg volt, de ettől még Hitler nem lett egy szelíd humanista.
Annyira gáz már ez a relativizáló történelemszemlélet a jobboldalon.
Agyonütök két embert és a bíróságon a londoni hasfelmetszőre hivatkozok?

Azt írtam, hogy nem igazán lennék büszke arra, hogy kitartottam a végsőkig egy tömeggyilkos mellett.
A tömegmészárlás akkor is az élet és a józan ész ellen van, ha előtte írásba is foglaltuk.
A románokat leárulózni csak azért, mert elegük lett a vérontásból, amibe vezető politikusaik rángatták bele őket, szánalmas, nyögvenyelős érvelés; hamis értékrendű,avítt gondolkodásmódra utal.

Rwindx 2013.08.15. 16:01:35

ez az írás egy szót sem ér, sem az szerzője, sem annak a pártja.

Sicu Lus 2013.08.15. 16:12:47

@sztrugackij: "A románokat leárulózni csak azért, mert elegük lett"

Igen, tudjuk, az árulás nem egy bűn a baloldalon meg a románoknál. Érdekes, mi? :)

sztrugackij 2013.08.15. 16:19:32

@Sicu Lus: Ez tetszik!
Ez a műparaszti beszéd most nagyon menő!
Bár a "kicsibarátom-kisbarátom" kifejezés abszolút a jobboldali közbeszéd eszköztárába sorolható, vélhetően székely eredetű, onnan átvett jelzős szerkezet.
Értem én, hogy a nagy mentőakcióban csak a magyarságát fitogtató, trianon-kesergő, románt-cigányt utáló ütődöttekre fókuszáltok, csak szólni akartam, hogy sajnos még ezeket is jól megszívatjátok, amikor szittya hőbörgésetek után szépen visszaaraszoltok a négyes főúton fatornyos hazátokba a négymilliós motorotokon.Tudjátok, nem tesz jót egy sima útlevél kiváltásának sem, ha előtte az emberfiát jobbikos gyűrűben, Nagymagyarország-zászlót csókolva filmezik le.

sztrugackij 2013.08.15. 16:22:33

Nem egészen érted az írást, igaz?

sztrugackij 2013.08.15. 16:29:03

@Sicu Lus: Gratulálok a fejlett igazságérzetedhez!
De tényleg!
Az összes történelemkönyv megemlíti Magyarország állhatatosságát, hogy az utolsó percig ragaszkodott szövetségeséhez és tartotta magát a megállapodáshoz, mely szerint minél több zsidót, kommunistát, cigányt, fogyatékost, anyát, apát, gyermeket, katonát és fegyvertelent ki kell irtani.

Sicu Lus 2013.08.15. 16:38:34

@sztrugackij: Bizony, át kellett volna állni Sztálin oldalára, hogy minél több zsidót, nácit, cigányt, fogyatékost, anyát, apát, gyermeket, katonát és fegyvertelent lehessen kiírtani.
Ennyit erről.

Elijah_Baley 2013.08.15. 16:46:10

@sztrugackij: mindenki vágja, böszeszku fél az erdélyi autonómiától, a pm orbitól, most mindenki a saját nyomorát üvölti kórusban, pedighátugye két tökkülönböző ország két külön belpolitikai kérdése.
oltári szar lenne egy magyar protektorátus, mer akkor még egy páran benevezhetnének és ugrana máramosina, dobrudzsa, szucsáva :)

sztrugackij 2013.08.15. 19:22:23

@Sicu Lus: Látom, igazságérzetednél már csak a történelmi tudásod nagyobb, ezért nem is próbálok ebből kioktatni egy ekkora szellemóriást, mint te.
Ha egy percre deaktiválnád a turbó fokozatot nemzettudatból, akkor esetleg felfoghatnád a rengeteg eszeddel, hogy az erdélyi magyarságnak jogokat, engedményeket, bárminemű autonómiát, a dolgok jelenlegi állása szerint csak egyvalaki adhat.
Az pedig a mindenkori román kormány.Lehet szidni, utálni, leárulózni, lehet bocskorozni, trianonozni, de annyira hülyék vagytok, hogy nem látjátok: minden egyes általatok kikényszerített konfliktussal egyre távolabb kerül az áhított autonómia Szent Grálja.
Az ugatásotoknak semmi gyakorlati haszna, csak idegesíti a gazdát.

sztrugackij 2013.08.16. 21:57:25

@-JzK-: "Hát finoman szólva sem jött be."

És a te módszereddel mi is jött be?
Egyszerű elmédben csak két üzemmód létezik?
Hőbörgés és meghunyászkodás?
Na, így tényleg nehéz lesz.