Szegényellenes kormány és fájdalom bolti sorai

Dorosz Dávid

2013
10/17

Nemcsak szegénység elleni küzdelem világnapján szembesülünk azzal, hogy a Fidesz uralma milliókat lökött a teljes kilátástalanságba. „Akinek nincs semmije, az annyit is ér”- ez Orbánék jelszava. Ez ellen kell küzdenünk, ez a feladatunk. Mert ezzel a politikával mostani középosztály is le fog csúszni: senki sincs biztonságban. Ezért sem állhatunk le.

 

poor-detail2-d0000E702d0dd35a1361c.jpg

Vannak olyan kitüntetett napok, amelyeket legszívesebb nem ülne meg az ember. A mai, szegénység elleni küzdelem világnapja ezek közé tartozik. Ez az a nap, amely a 2010 óta tomboló szegényellenes büntetőexpedíció tükrében a még súlyosabb és még fájdalmasabb magyar valóságra emlékeztet. Egyúttal számos, a 2014 tavasz utáni azonnali intézkedés megtételére. E sorok írásakor is kőkeményen dolgoznak az Együtt-PM szakpolitikai stábjai annak érdekében, hogy az új, szolidaritásra születetteket tömörítő kormány eskületétele után rögtön megkezdődhessen az a munka, amelynek eredményeképpen a mindennapok a reményről, a lehetőségről és a békéről szólhatnak, nem pedig a fájdalomról, a tehetetlenségről, arról, hogy „kislányom, kisfiam, sajnos, nincs”.

Ezrével vannak ma anyák és apák, akik gyermekükben a jövőt látják, akik azért tanítatják lányaikat, fiaikat, hogy sikerüljön nekik az, ami nekik nem ment, mert nekik még nem volt meg a lehetőségük. Ezrek, százezrek tekintenek úgy a család legifjabb tagjaira, hogy ők a család felemelkedésének lehetőségei. Bennük bíznak, minden forintot taníttatásukra fordítanak, nekik gyűjtenek, értük mennek el mindennap munkába, kelnek korán, fekszenek későn és fáradtan. Milliók vannak azok, akik azért nem mennek nyaralni, nem vásárolnak egészséges élelmiszereket, nem töltenek fel magukról és ebédre sütött süteményükről fotót Instagramra, hogy gyermekeiknek jobb legyen. Megvonják maguktól a jót, hogy gyermekeinek már ne kelljen maguktól. Hősök ők egy könyörtelen valóságban.

Millióan vannak azok, akik azért nem költenek magukra, nem vesznek új ruhát, viszont naponta átpörgetik az akciós élelmiszerek listáját, hol és mi olcsóbb, hogy gyermekeiket külön órákra tudják járatni, vehessenek nekik könyveket és számítógépet, hogy ne csúfolják őket az iskolában öltözetük miatt, hogy ne kelljen szégyenkezniük gyermekeiknek, hogy ők mindennap ugyanazt viszik uzsonnára. Róluk kell szólnia a politikának, értük kell zajlaniuk az egyeztetéseknek és a javaslatoknak. Amíg honfitársaink azért sütik le szemüket a boltban, mert az előttük álló többet tudott vásárolni, mint ők, pedig ők is mindennap meghúzzák a melót, addig politikus nekem ne költsön egymilliót  közpénzből a WC-jére, miközben böszme nagy Mercedesszel furikázik. Főleg olyan nem, aki szó nélkül megszavazta a csak a gazdagokat segítő egykulcsos adót, a szociális ellátások megvágását, a hajléktalanok üldözését.

A szegénység állapota sajnos együtt jár a szégyen helyzetével. Rászoruló honfitársaink azért szégyellik magukat, mert szegények, mert a kormányzati politika a fejük felett és ellenük dönt, mert nincs olyan intézkedés, amelyből jól jönnének ki. Nem az ő szégyenük ez. Mégis ők viselik a politikai felelőtlenség és jelenlegi kormányzati szociális érzéketlenség, továbbá büntetőexpedíció következményeit, amely olyan léthelyzetbe sodorja őket, amelynek állapota a csend, a reménytelenség.

Ezt a reménytelenséget kell megtörni, megtölteni reménnyel és örömmel. Ezért nem ismerek kompromisszumot, ha róluk van szó. Akkor állok meg a munkában, ha a szegényüldöző kormányzatot társaimmal leváltom, ha eltöröljük azokat az intézkedéseket, amelyek nem szólnak másról, mint a stigmázásról, a büntetésről, a kirekesztésről, a lesajnálásról.

Nekem a szegénység elleni küzdelem világnapja nem csak egy kiemelt nap, hanem felkiáltójel: Dolgom van, tennem kell! Nem állhatok le, nem állhatunk le!

(Fotó: 168 Óra)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

4 komment

Címkék: sajtó demokrácia Fidesz Parlament PM

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr225581722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. ac 2013.10.18. 15:40:43

Ez a kormány azokat is ellehetetleníti és elszegényíti, akiknek egyébként volt megélhetése. Lásd a trafikmutyi esetében.

De a trafikmutyirendszer most összedönthető egy népszavazással:

www.nemzetinepszavazas.hu/aktivista/
www.facebook.com/nemzeti.nepszavazas

leppurd 2013.10.18. 17:08:20

Kedves Dávid!

Megindító, amit ír, rengeteg igazság van benne, de sajnos semmi konkrétum.

Félre ne értsen, nem vagyok Fidesz választó, sőt valószínűleg választani sem fogok, nincs kire szavaznom. Sajnos, amíg az Önök kampánya is a rezsimezésről, ködösítésről szól, addig nem tudnak meggyőzni arról, hogy különbek lennének, mint bármelyik politikai párt Magyarországon.

A Fidesz kormányzás egyértelműen legjobb lépései pont azok voltak, amelyekkel a szociális hálót vágta vissza, a munkát próbálta meg előtérbe helyezni.

Úgy gondolom, és a környezetemben rengetegen vannak ezzel így, hogy a túlzott szolidaritás káros, kiöli a tettvágyat, az elhivatottságot, a munkára való törekvést.

Amennyiben programjukban sikeresen ki tudják dolgozni az elosztási ráta minimálisra redukálását, végre újra a társadalom alapját a munka az adófizetés (és a befizetett adóval arányban állnak majd állam által nyújtott ellátások, szolgáltatások) jelentené, érdemes lenne megfontolnom, hogy változtatok a nézőpontomon.

laci_52 2013.10.18. 18:11:14

"A Fidesz kormányzás egyértelműen legjobb lépései pont azok voltak, amelyekkel a szociális hálót vágta vissza, a munkát próbálta meg előtérbe helyezni."

Ez nem így van!

A szociális háló már azelőtt is erősen szakadozott volt, normális munkát pedig a legtöbbünknek nem adott a Fidesz kormányzás. A közmunka nem megoldás!

"a túlzott szolidaritás káros, kiöli a tettvágyat, az elhivatottságot, a munkára való törekvést."

A szolidaritás előzőleg nem volt túlzott, nem lehetett csak a szociális juttatásokból megélni, akkor is dolgozni kellett a megélhetéshez.

A tettvágyat, az elhivatottságot, a munkára való törekvést a kilátástalanság, a jobb élet esélytelen volta, a tartós munkanélküliség öli ki az emberekből, nem az állítólagos túlzott szolidaritás, ami hazánkban soha nem is létezett.

Bogas 2013.10.18. 19:21:04

Dávid!

A söjtöri lakoma is annyira zavart, mint Papcsák WC-je?