Tárnok: döntsenek a helyiek

Dorosz Dávid

2014
02/21

Hónapok óta zajlik a tárnoki szemétégető ügye. Pedig vitát nagyon egyszerűen le lehet zárni: helyi népszavazásnak kell majd döntenie az ügyben.

 

 

valasztas.jpg


2013 szeptemberében a tárnoki Településfejlesztési Bizottság ülésén a leendő hulladék-feldolgozó (értsd: szemétégető) beruházóival kívánt tisztázni pár kérdést. Bemutatkozott egy bizonyos Celenszky Ronald majd az alpolgármester, Radics Ernő kifejtette, hogy Celenszky úr tulajdonában áll egy olyan (ideiglenes!) szabadalom, mely 0%-os károsanyag-kibocsátással égeti a szemetet. Referenciaként ukrán szabadalmat és egy volt román üzemet hoz. Ez utóbbi kifejezetten érdekes: Nagyvárad mellett egy hatvanéves technológiát alkalmazó, leégett üzemről van szó, amely napokig izzott és füstölt még földdel való betemetése után is.


Az említett technológiákról a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával készült tanulmány, melyből pár mondatot, a teljesség igénye nélkül, idéznék:


„A pirolízis, elgázosítás és plazma égetőművek a hagyományos

hulladékégetőkhöz hasonlóan toxikus és karcinogén vegyületekkel szennyezik a

környezetet gáznemű, folyékony és szilárd kibocsátásaikkal.”


„Tudományos folyóiratokban megjelent publikációk sokasága tárta fel, hogy az

égetők környezetében élő emberek körében magasabb a daganatos megbetegedések

aránya, nő a gyermekkori rák valószínűsége, nő a születési rendellenességek száma,

nő a tüdő, és más daganatos megbetegedések aránya. Ezek az egészségügyi problémák

az égetők üzemelését követő évtizedekben alakulnak ki, így az új termikus

technológiák esetében ilyen tapasztalatok nincsenek.”


„A pirolízis és elgázosítás nem helyettesíti a hulladékhasznosítást, sőt annak

versenytársai. Az égetés aláássa azokat a törekvéseket, amely a termékek

újrahasznosíthatóságát tűzi ki célul.”

 

Érdekes olvasmány mindazoknak, akik Tárnok 10 kilométeres sugarú körében laknak, vagyis körülbelül százezer embernek. Pest, Fejér és Budapest lakosainak döbbenetes tömege lesz kitéve daganatos betegségeknek, születési rendellenességeknek megnövekedett mértékben.


Mint látjuk, a hivatkozott tanulmány (és az abban hivatkozott számtalan külföldi forrás) alapján a szemétégető megépítése környezeti, egészségügyi és társadalmi katasztrófát okozhat 5-10 éven belül. Akkor mégis milyen érdeke fűződhet a Tárnok vezetésének a beruházáshoz? Egy olyan beruházáshoz, amit egy fantomnak tűnő ember ideiglenes szabadalma alapján egy olyan floridai hátterű cég finanszírozna, amiről azt állítják, hogy 1380 milliárd dollár alaptőkéje van. Egy kis összehasonlítási alap: ez Magyarország GDP-jének tízszerese, az Egyesült Államokénak pedig tizede. Láthatjuk, hogy nevetséges ez a szám. A cég és tulajdonosa mellesleg 49%-os részesedést kérne a haszonból.


Felmerül a kérdés, hogy ki lenne az itthoni megvalósítója ennek? Hát ki más, mint a Vendinber Kft., a javaslattevő alpolgármester és nejének cége. Természetesen a szeptember 12-i képviselő-testületi ülésen az alpolgármester is szavazhatott (így lett meg a fideszes többség), majd ezt a szavazatát egy későbbi napirendi ponttal zárt ülésen jóváhagyták. Ennyit az összeférhetetlenségről.

 

Hadd idézzek egy tárnoki civil által jegyzett cikkből:


A képviselő-testületi ülésen mind az érdi és helyi érdekvédők, környezetvédők, országos civil szervezetek képviselői, az országgyűlés és a helyi lakosság is képviseltette magát. A folytatásban viszont az eddigi meglepettségünk és felháborodásunk alul maradt. A lakosság meghallgatása, a kérdéseink feltételére nem kaptunk lehetőséget, szólásszabadságunk tiporva lett, de a demokratikus jogrend helyi szintjei is erősen megtépázódtak.”

 

Tipikus fideszes tempó: előre lepacsizott biznisz, fideszes képviselők barátai és családjai nyakig benne, az emberek meg maradjanak csendben.

 

Ezzel szemben én abban hiszek, hogy a lehető legtöbb ügyben döntsenek az emberek. A helyiek. Azok, akiket, akiknek családját érintik ezek a tervek. Ahogy Paks 2-t sem lehet népszavazás nélkül eldönteni, úgy a tárnoki szemétégetőt sem lehet az ott lakók háta mögött levajazni. Jó példáért sem kell messzire menni: Pusztazámor lakói maguk döntöttek a szemétlerakó ügyébe


A Párbeszéd Magyarországért tagjaként célom, hogy helyreállítsuk a civil beavatkozás hatékonyságát. Áprilisi kormányra kerülésünk után jelentősen könnyítjük a helyi népszavazás feltételeit, mivel az utóbbi években gyakorlatilag ellehetetlenültek a helyi népi kezdeményezések különböző beruházások, fejlesztések és más vitás ügyek esetén. A helyi népszavazás érvényes lesz, ha a választópolgárok több mint egynegyede érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A Nemzeti Választási Irodának nyújtott többletforrások révén felkészítjük a testületet arra, hogy a közvetlen demokrácia intézményeinek működtetésében is segítse az állampolgárokat. Ezáltal az Iroda segíti a választópolgárokat az országos népszavazásokkal, népi kezdeményezésekkel kapcsolatos feladatokban, valamint gondoskodik a helyi népszavazások és népi kezdeményezések lebonyolításához szükséges ismeretek átadásáról, a tárgyi és technikai feltételek megteremtéséről.  

 

Egy normális országban így kellene intézni az ilyen ügyeket.

 

 

 


 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó demokrácia Fidesz Parlament PM

A bejegyzés trackback címe:

https://doroszdavid.blog.hu/api/trackback/id/tr645825497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.