Hogyan tették tönkre Érdet? – II.

Dorosz Dávid

2014
03/30

S akkor folytassuk Érd pazarló gazdálkodói tényfeltárás második fejezetével, néhány pazarló beruházással. Ezek csupán töredékek a nagy egészből, mondhatni a jéghegy csúcsa.

Érd kapcsán már 2010-ben megkezdődött egy nyomozás hűtlen kezelés gyanújával. A feljelentők szerint több tízmilliós (a későbbiekben bemutatom, akár több százmilliós) kár érhette a városi kasszát, mert a városvezetés megkerülte a versenyeztetést, szabálytalanul járt el a közbeszerzéseknél és szabálytalanul fizetett ki összegeket.

Több esetet is felhoztak a feljelentők: például a Hinterland Mérnöki Irodától vásárolt az Aba utcai hídhoz terveket 23 millió forintért, miközben a beruházás becsülhető költsége 8 millió forint lett volna. Az érdi önkormányzat csak tervek vásárlására (!) 2008 és 2010 között elkülönített és költött 600 millió forintot. Mártonffy Gábor főépítész szerint a tervek költségei túlzóak, minőségük pedig kétségeket vet fel.

A városban olyan munkákat fizetnek ki hibátlanként, melyeket aztán javítani kell tízmilliókért. Többször fizetik ki ugyanazt a számlát. Tanuszodát építtetnek kétszeres-háromszoros áron: Keszthelyen nagyobb és modernebb uszodát sikerült összehozniuk 270 millióért, mint az érdi 626 millióért. Vagy említhetnénk Tabotot, Bátonyterenyét, Mátészalkát.

T. Mészáros és Aradszki András kéz a kézben folyatta a pénzcsapot, még csak meg sem merem tippelni, milyen barátok és üzletfelek vödrébe. Nem is tippelni kell itt, hanem menni szavazni és kormányt váltani. Ebből ennyi elég volt egy életre. Érd szavazni fog, Érd kormányt vált.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

1 komment

Hogyan tették tönkre Érdet? – I.

Dorosz Dávid

2014
03/28

Nem meglepő, mikor manapság Érdről érkeznek hírek hűtlen kezelésekkel kapcsolatban. A fideszes városvezetés kezei közül nem kifolyik a pénz, maguk engedik azt kicsorogni (a számokat tekintve inkább kiömleni). Kétrészes blogposztomban szeretném bemutatni legalább a felszínét azoknak a dolgoknak, amiket T. Mészáros András és Aradszki András követett el eddig.

 

T. Mészárosék felelőtlen gazdálkodása következtében az államnak kellett kimentenie a várost az adósság átvállalásával. Ki fogja ezt megfizetni? Minden magyar adófizető. T. Mészáros András a felelősséget honfitársaira hárítja, aztán széttárja a kezeit, hogy Érd mennyire sikeres. Mondta volna ezt akkor, mikor egymilliárd forintról három év leforgása alatt tízmilliárdra növelték az adósságot. A fideszes városvezetés a válság kirobbanása előtt bocsátott ki kötvényt svájci frankban, megalomán méretekben (2007 és 2008 összesített költségvetési bevételeinek közel 20%-át elérő összegben). Ezt mind az adófizetők (nem csak az érdiek!) fizetik meg. Amennyiben nem érkezik kormányzati mentőöv, a Matolcsy által hazavágott frankárfolyam következtében a város hitelkötelezettségei (tőke, kamat és egyéb) közel egy évi bevételére rúgtak volna. Ha ezt T. Mészárosék a nagypályán játszották volna le, azt hívjuk úgy, hogy államcsőd.

T. Mészárosék 2006-os győzelme után kiadtak egy ún. Fehér Könyvet, ahol felsorolták a Döcsakovszky-éra általuk bűnnek vélt dolgait. Ebben a könyvben azt állították, hogy három és fél milliárd forintos adóssággal vették át a stafétát. Pár pillantás az Állami Számvevőszék 1133. számú jelentésére, és láthatjuk, hogy ez nettó hazugság: 1.1 milliárdos adósságot kaptak (amit az előző bekezdésben bemutatott módon három év alatt feltornáztak tízmilliárd fölé).

Szemléltessük a meghökkentő tényeket egy ábrával az ÁSZ-jelentésből:

ászérd.JPG

 

Több szóra itt már nincs is szükség.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

28 komment

Aradszki András, a Fidesz Sir Robinja

Dorosz Dávid

2014
03/24

A Gyalog Galoppot nincs ember, aki ne ismerné. Az egyetlen csatát meg nem nyerő, nevetséges kvázi Lego-figurák erejének szintjén menetelő kerekasztal-lovagok közül talán a legviccesebb Sir Robin. Ha meghallgatjátok rövidke dalát és históriáját, élből megtaláljátok hazai politikusi megfelelőiket. Választókerületem Sir Robin szerepére Aradszki András bátran pályázhat. Ilyen gyáva embert Érd környéke még nem hordott a hátán.

Ahogy az ének mondja: „Aradszki a bátor, elszaladt. Bátran elfutott. El ő! A vész láttán, ahogy tudott (…) minő nyúlként bátran szaladt”. Ez eddig a Fidesz-KDNP-jelöltjének kampánya. Ennyiben áll: hallgat, fut, szalad. Lassan a csellengők táborát erősíti, hirdetést kell rá már feladni, hetek óta senki nem látta.

Köztudott, hogy Aradszki Andrást vitára invitáltam, de nem vállalta. Nem gondolja azt, hogy Érd és környéke ügyeiről vitát kellene folytatnia. Végülis, miért tartoznának a közügyek az itt élőkre?! Mondjuk, bátortalansága jogos: a nulla program, nulla mondandót eredményez. Furcsa lenne úgy vitázni, hogy neki nincs programja. Aradszki csak ülne, nézne maga elé, nem is értené, milyen nyelven beszélünk, egyúttal ott szembesülne először azokkal a problémákkal, amelyekkel évek óta nem akar szembenézni. Egyúttal a helyiek egyöntetű véleményével: „Aradszki Úr, Ön sem jobb a főnökénél! Bár de: az legalább megpróbál nyílt színen hazudni. Ön még ehhez is kevés.”

Valóban. Aradszki kerüli a vitát, nem kíván a helyiek előtt megvívni az emberek bizalmáért. Csak kér, adni nem akar.

Eközben plakátjaimat az érdi közteresekkel tépetik le, miközben a Kúria döntése alapján ez bűncselekmény. Ez a Fidesz-KDNP-kampánya. Ebben áll a mondandó.

Sir Robinok pártja „Bukás” a neved.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

2 komment

Közbiztonság Érden? Amit csak nagyítóval találunk.

Dorosz Dávid

2014
03/23

A rendőrség alapvető feladata a közbiztonság fenntartása és az állampolgárok védelme. A rendőrök fáradtságot nem ismerve segítik az embereket, biztosítják azt, hogy életünk, szeretteink, vagyontárgyaink „nyugalomban” legyenek, mindenki betartsa a törvényeket. A döntéshozóknak ennek megfelelően kellene segíteniük a munkáját, de Pintér Sándor vezetése alatt minden alapvető dolog megkérdőjeleződik.

Pintér Sándor 2010 óta ígéri a komplex életpályamodellt, a rendőrök tisztességes megfizetését és társadalmi megbecsültségük visszaadását. Előre lépés volt e téren négy év alatt? Persze, hogy nem. Az adminisztratív terhek maguk alá temetik a terepen dolgozó rendőröket, akiknek így kevesebb idejük marad a közrend biztosítására és az állampolgárok megsegítésére.

Pintér Sándor személyes felelőssége, hogy az idősebb és tapasztaltabb rendőrök otthagyták az állományt, hogy bűnügyi mutatóink romlanak, hogy a szolgálati nyugdíjasoktól elvették az évtizedekkel ezelőtt megígért járandóságukat. Miközben mindennapi közbiztonságunkért tenni akaró tapasztaltak elhagyják az állományt, addig a TEK, az orbáni személyes testőrség tombol a forrásokban és a kiscicák fáról leszedésében. Rendőrök között ma szakadék tátong: aki Orbánt őrzi az kiemelt „díjazásban” részesül, aki az embereket, az „így járt”.

bbtérkép.JPG

Ékes példája a Rendőrség megfojtásának Érd. Látható a police.hu oldaláról kivágott bűnügyi ponttérkép, mely az elmúlt egy év regisztrált bűncselekményeit mutatja. Igen, jól látják, ez nem kevés. Távolról sem a helyi rendőrök felelőssége ez: ők becsületesen végzik munkájukat, keményen dolgoznak, viszont amíg a kormány nem tekint rájuk partnerként, addig meglehetősen véges a kapacitásuk.

Érd az elmúlt évben átlag feletti gépkocsifeltöréssel „büszkélkedhet”. Az érdi járás az adatok alapján éllovas a közterületen elkövetett bűncselekményekben, gépkocsifeltörésekben, garázdaságban. Pintér két hét rendrakás helyett négy évre hazavágta a rendvédelmet. Közbiztonság mondjuk hogyan is létezhetne egy maffiaállamban?

Pintér Sándor nemhogy a rendőrök társadalmi megbecsültségét nem adta vissza, hanem egyenesen a szakadék szélére sodorta az egzisztenciájukat. Szemben Pintérrel, a kormányváltás után az első törvényjavaslataim között terjesztem be, hogy a Magyar Köztársaság Rendőrsége egy olyan szervezet legyen, ahonnan becsülettel lehet visszavonulni nyugdíjba, ahol felemelt fejjel dolgozhatnak az emberek, és ami egy világos karrierpályát és megbecsült munkahelyet ad a fiataloknak, és biztos megélhetést mindenkinek.

Szavak után tettek jöjjenek! A rendőrök sem szavakkal, hanem fellépésükkel védik otthonainkat.


Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

16 komment

Trafiklenyúlás Érden

Dorosz Dávid

2014
03/11

Az elmúlt 4 év egyik legpofátlanabb rablássorozata volt a trafikok lenyúlása.  Több tízezer ember és család ment tönkre, évtizedek óta ezzel foglalkozó trafikosokat semmiztek ki hetek alatt. Mindezt azért, hogy a fideszes haverok jól járjanak. Sajnos nem volt ez másképp Érden sem.

 2.jpg

 

Szinte le sem merem írni ezt a mondatot, mert a végén még engem is beperel T. Mészáros, a polgármester. Legalábbis a Millás Juhász Pétert perrel fenyegeti a korábbi mondatáért és a nyers tényekért. De ez valójában nem érdekel, ahogy a fenti képen látható akció Kövér Lászlótól kapott büntetés sem érdekelt. Mert a tények makacs dolgok: a Fidesz strómanjai nyerték a trafikpályázatok jelentős hányadát. CBA-igazgatósági tag, dohányterjesztők rokonai, fideszes havereok, családtagok. Tisztára mint a Micimackóban: Nyuszi barátai és üzletfelei.

De lássuk, mi is a helyzet Érden!

A 33 érdi trafikkoncesszióból több is a Continental-csoport körüli személyekhez köthető, akik országos szinten 500 koncessziót gyűjtöttek be, és vezetőik baráti kapcsolatban állnak Lázár Jánossal. Ez a kör volt az egész trafikrablás-sorozat egyik legnagyobb nyertese, a srácok jól kibélelték őket.

De itt még nem áll meg történet. A Martonosiak, akik fejenként ugyan egy-egy nyert koncesszióval büszkélkedhetnek csak, a hozzájuk köthető Szeplast-csoport viszont már huszonhattal. Azt már inkább le sem írom, hogy közeli kapcsolatban állnak a Continental tulajával, Sánta Jánossal.

Vagy a Krupp-család, ahol apa és fia is nyert trafikot. Mi ebben a különös? Hogy a kedves édesapa CBA igazgatósági tag.

A kör bezárul.

Ahogy földrablások, a takarékszövetkezetek kifosztása esetében is.

Április 6-án azért is kell elmennünk szavazni, hogy ennek véget vessünk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Dorosz Dávid Facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: Fidesz Kövér Kászló PM